Připomínku nacistického vraždění Romů lidé zatím neuvidí. Areál za 100 milionů je zavřený

Otevření památníku romského holocaustu v Hodoníně u Kunštátu se odkládá. Expozice připomínající bývalý nacistický sběrný tábor pro Romy měla být přístupná už o letních prázdninách. Kvůli jednání o budoucím správci celého areálu se to ale nestihne a otevření se posune na začátek příštího roku.

Původní plány počítaly s tím, že zkušební provoz areálu začne v červenci a oficiálně bude památník otevřený od srpna. Nyní se ale jedná o tom, že první návštěvníci do památníku zamíří až na začátku příštího roku.

Otevření areálu, jehož obnova stála od roku 2009 skoro 100 milionů korun, totiž brání jednání o tom, kdo bude jeho správcem. Proto jsou ještě prázdné expozice.

Správcovství převezme kultura

Vybudování památníku mělo na starosti Národní pedagogické muzeum spadající pod ministerstvo školství. Podle vládní rady pro záležitosti romské menšiny má areál provozovat Muzeum romské kultury spadající pod ministerstvo kultury. K definitivnímu schválení převodu ale zatím nedošlo.

„My jsme původně mysleli, že skutečně v červenci zahájíme zkušební provoz. Ale vzhledem k novým politickým rozhodnutím je nelogické, abychom zahájili provoz my, kteří to nebudeme od příštího roku spravovat,“ řekla ředitelka Národního pedagogického muzea Markéta Pánková.

Památník romského holocaustu zůstává zavřený (zdroj: ČT24)

„Na konci roku 2014 jsme podali návrh, aby správcem místa po vybudování památníku bylo právě naše muzeum,“ řekla Jana Horváthová, ředitelka Muzea romské kultury. Podle ní se Muzeum romské kultury o areál zajímá už od roku 1995, kdy poprvé uspořádalo pietní akt. Připomínku obětí romského holocaustu muzeum uspořádá i letos v srpnu.

Obě instituce teď ladí texty vznikajícího památníku a během následujícího půl roku se budou muset vyřešit náklady na provoz.

Památník stojí na místě bývalého protektorátního a poválečného tábora, kde byly v období od srpna 1940 do listopadu 1950 internovány různé skupiny osob, které byly zejména z rasových, národnostních či politických důvodů vyčleňovány z většinové společnosti. Za druhé světové války sloužil jako sběrný tábor pro moravské Romy.

Stálá expozice s výstavami a filmy

Expozice bude stálá a má přiblížit dějiny tábora se zvláštním zaměřením na protektorátní cikánský tábor v Hodoníně u Kunštátu. Stálá expozice bude doplňována i o menší krátkodobé výstavy a další doprovodné akce.

  • V období od srpna 1942 do prosince 1943 byly v tzv. cikánském táboře (druhý takový se nacházel v Čechách v Letech u Písku) soustřeďovány romské osoby, jednotlivci i celé rodiny, před deportací do koncentračního tábora v Osvětimi. Táborem prošlo celkem 1396 Romů.
    V táboře za dobu jeho existence zemřelo 207 mužů, žen a dětí a narodilo se 35 novorozenců, z nichž však žádný nepřežil.
  • Po skončení 2. světové války sloužil tábor v roce 1946 v rámci organizovaného odsunu pro internaci Němců, kteří byli kvůli nemoci okamžitého odsunu neschopni.
  • Po nástupu komunistického režimu byl v areálu zřízen Tábor nucené práce, kde byli v letech 1949–1950 vězněni mimo jiné i bývalí důstojníci předúnorové Československé armády.

Areál tvoří nově postavené infocentrum, opravený barák vězňů a ubytovna dozorců. Součástí infocentra je i multifunkční sál. Tam se budou promítat dokumenty i hrané filmy o druhé světové válce, holocaustu a totalitních režimech. Areál lemují železné tyče - za každého člověka, který v tomto objektu zemřel.

Trosky tábora v Letech jsou stále pod zemí, odhalil průzkum (zdroj: ČT24)
90’ ČT24 - Památník v Letech (zdroj: ČT24)