Od příštího roku by se opět mohly rozjet vlaky z Meziměstí do Polska

Vlaky přestaly jezdit na Polsko v dubnu 2013 (zdroj: ČT24)

Mezi Českem a Polskem od příštího roku přibude jeden železniční přejezd: dohodli se na tom zástupci Královéhradeckého kraje a Dolnoslezského vojvodství. Pro mezinárodní vlakovou dopravu chtějí obnovit trať z Meziměstí na Broumovsku do polského Mieroszówa. Vlaky by měly jezdit během letní turistické sezony.

Teď se lidé vlakem dostanou do Meziměstí, dál směrem do Polska už ale musí pěšky. Koleje tam sice vedou, jenže přes ně už čtyři roky žádný vlak nepřejel. Přitom se tam dříve proháněly mezinárodní rychlíky včetně slavného Orient epxresu. Jde totiž o nejkratší železniční spojení mezi Prahou a Varšavou.

Od příštího roku by se to ale mělo změnit. Od května 2018 by mohly Meziměstí a polský Mieroszów o víkendech a svátcích spojovat dva páry spojů denně.

Nové přeshraniční spojení by mělo propojit místa na trase z Walbrzychu až do Adršpachu. „Tato oblast má velký potenciál pro cestovní ruch a spojení by sloužilo především k dopravě turistů z Polska směrem do Adršpašsko-teplických skal. Zároveň by se otevřela další možnost pro cestování z naší strany hranice do Polska,“ uvedl náměstek hradeckého hejtmana Martin Červíček (ODS).

Zavedení přeshraniční vlakové dopravy přes Meziměstí podle něj nabízí další potenciál pro rozvoj regionální železnice a mělo by být i velkým argumentem pro vybudování takzvané Vysokovské spojky: asi kilometr dlouhého tunelu, který by vlakovou dopravu do Náchoda a dál do Broumovského výběžku a Polska zrychlil o desítky minut.

Zatím mezi hradeckým krajem a Polskem funguje přeshraniční železniční osobní doprava jen přes hraniční přechod v Královci na Trutnovsku. Vlaky tam z Trutnova ve směru do polské Lubawky a dál do Jelenie Góry jezdí během víkendů od května do začátku října.

  • Letos v dubnu začala mezi Meziměstím a stotisícovým polským Walbrzychem jezdit autobusová linka. Spoj, který je prodloužením městské hromadné dopravy z Walbrzychu, je v provozu čtyřikrát denně.
  • Autobusové linky také spojují Náchod a příhraniční lázně Kudowa Zdrój.
  • V letní sezoně spojuje autobus i krkonošská střediska Horní Malá Úpa a Karzpacz.