Rumburskou nemocnici převezme kraj, měl by přinést jistotu

Lužická nemocnice v Rumburku nezanikne. Pravděpodobně ji ale od města převezme kraj. Jeho zástupci s městem podepsali memorandum o zajištění fungování nemocnice s poliklinikou, která je klíčová pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Rozsah péče má být zachován i po převodu nemocnice na kraj.

V Rumburku panovala v poslední době nejistota, jaká budoucnost místní nemocnici čeká. Podle předsedy jejího představenstva Karla Schäfera zaměstnanci v obavách odcházeli a nedařilo se najít jiné. „Doposud se nám dařilo nahrazovat odcházející lékaře nebo sestry, teď je ale situace kritická,“ podotkl. Na chirurgii zřejmě hrozí i omezení péče.

Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) však zdůraznil, že kraj chce chirurgii zachovat. „Cílem je určitě zachovat základní lékařskou péči, tedy internu, chirurgii, dětské a gynekologicko-porodnické oddělení. Pokud se to podaří, může se pak péče rozšiřovat a zkvalitňovat,“ uvedl.

Od memoranda si vedení nemocnice slibuje, že je začátkem stabilizace situace. „Byl bych rád, aby proces převodu nemocnice na kraj byl co nejkratší,“ poznamenal Schäfer. Zásadní však ještě bude hlasování zastupitelstev města i kraje. Potom by nemocnice měla přejít pod Krajskou zdravotní, která zastřešuje krajská zdravotnická zařízení.

Před převodem ještě musí vzniknout znalecký posudek, který nemocnici, která se nachází ve dvou areálech, ocení. „Zprávu znalců bychom měli mít do konce měsíce, pak se můžeme začít bavit o ceně. Určitě nechceme na kraji vydělat,“ řekl rumburský starosta Jaroslav Sykáček (ČSSD).

Do nemocnice Rumburk za posledních deset let podle starosty investoval 160 milionů korun, přesto hospodaří se ztrátou a další investice jsou nevyhnutelné. „Město už samo dál nedokáže spravovat nemocnici, proto jsme hledali partnera. Všichni zastupitelé jsme se shodli, že tím nejlepším bude právě Ústecký kraj, ten je zárukou zachování fungování nemocnice,“ uvedl Sykáček, podle kterého by bylo nejlepší sestěhovat oddělení do jednoho areálu.