Krumlovskou točnu čeká proměna. Má vycházet z návrhu ze 70. let pro Mexiko

Krumlovské otáčivé hlediště se má proměnit podle návrhu ze 70. let (zdroj: ČT24)

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mohlo dostat novou fazonu. Budějovická radnice spolu s Jihočeským divadlem usiluje o realizaci návrhů lotyšského divadelního architekta Joana Brehmse, který řadu let působil právě na jihu Čech. Projekt původně v 70. letech vytvořil pro Mexiko, k jeho realizaci ale nedošlo. Nyní se znovu dostává do popředí zájmu.

Na stávajícím otáčivém divadle v Krumlově se může hrát do roku 2020. Varianty proměny českokrumlovské točny jsou hned dvě.

Brehmsův návrh počítá se dvěma hledišti, hrací prostor pak má být umístěn mezi nimi. A hlavně má mít hlediště dvojnásobnou kapacitu. Dlouholetý scénograf a výtvarník Jihočeského divadla Joan Brehms přišel s návrhem už v roce 1972.

Brehmsův návrh polydimenzionálního otáčivého hlediště
Zdroj: ČT24

„Přišel s návrhem takzvaného polydimenzionálního otáčivého hlediště. To je otáčivé hlediště, jak ho známe, ale zároveň má ještě jednu funkcionalitu navíc, a sice umí se otočit dovnitř do sebe, a jakoby odříznout ten plenérový prostor,“ popisuje ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek. V případě, že na tuto verzi dojde, bude se muset rozšířit i zahrada.

Nová točna by měla vyřešit letité spory s UNESCO i s památkáři. Českobudějovický magistrát připravuje zadání pro mezinárodní architektonickou soutěž, která by podle současného záměru měla vycházet z Brehmsova návrhu.