Vězeňský lékař prodával psychofarmaka. Padly vysoké tresty ve výši 10 a 11 let

Trest za nelegální prodeje léků (zdroj: ČT24)

Bývalého lékaře ostravské věznice Heřmanice Antonína Strapinu poslal ostravský krajský soud do vězení na 11 let za nelegální obchod s léky. Psychofarmaka a léky na hubnutí, které jsou dostupné jen na předpis, lékař prodával i komplici Vlastimilu Hýžovi. Ten by měl strávit ve vězení 10 let. Rozsudky nejsou pravomocné.

Hýža je pak dále nabízel přes internet a utržil za ně více než 5,6 milionu korun. Soud v této kauze už rozhodoval podruhé.

Rozsudek, který padl minule, je totožný s minulým, který zrušil odvolací soud. „Požadoval, aby soud nižší instance doplnil důkazy a přesněji vypočítal, kolik Strapina nelegálním prodejem léků vydělal,“ doplnil redaktor České televize Jiří Loučka. Podle soudkyně si muž prodejem léků přišel na 5,6 milionu korun. 

Jeden z jeho klientů se předávkoval psychofarmaky, které od něj obdržel, a dodnes má psychické problémy.
Jiří Loučka
redaktor České televize

Oba obžalovaní prodali přes 5000 balení léků na předpis během tří let. Jednalo se o různé druhy medikamentů, například léky tlumící chuť k jídlu - Adipex, antidepresiva a léky tlumící úzkost, jako jsou Neurol, Lexaurin nebo Xanax.

Hýža měl s léky nelegálně obchodovat v letech 2014 až 2016. Podle obžaloby léky získával pomocí padělaných lékařských receptů.  

Hýža se u soudu přiznal. Bývalý vězeňský lékař Strapina se ale podle ČTK snažil hájit tím, že léky pouze nakupoval a s jejich nelegálním prodejem neměl nic společného. Za prodejem léků podle něj stál jeho bývalý zaměstnanec, který však již nežije. Strapina tvrdí, že si v objektu vedle svého domu chtěl pořídit a provozovat ambulanci pro movité klienty zaměřenou právě na léčbu depresí či pomoc s hubnutím, proto nakupoval ve větším množství léky.

Uvedl také, že v objektu se přihodilo několik havárií, během nichž byly léky za téměř tři miliony korun poškozeny a později měly být jeho bývalým zaměstnancem zničeny.   

Přes internet léky prodávala i další dvojice

Minulý pátek soud v Ostravě poslal Jiřího Kusého a Pavlu Černou do vězení na 6,5 roku a 6 let za nezákonný obchod s léky na předpis. Přes internet podle obžaloby prodali léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionu korun.

U jedné ženy se podle soudu dokonce podíleli na prohloubení její závislosti na lécích a vzniku psychických problémů, které vedly až k pokusu o sebevraždu.

Za několik let prodali dva obžalovaní okolo 236 000 těchto tablet a utržili téměř 3,5 milionu korun. Pavla Černá a Jiří Kusý se u soudu přiznali. Černá se hájila tím, že druhovi jen vypomáhala. Kusý zase tvrdil, že si závažnost svého jednání neuvědomoval.