Spaní na starých palandách a vojenských slamnících: Kasárna v Brdech lákají zážitkové turisty

Staré palandy si vyzkoušel i redaktor ČT Zdeněk Mlnařík (zdroj: ČT24)

Do kasáren v Brdech se vrací vojenský režim, tentokrát ale jako zážitková turistika. Zdejší muzeum nabízí spaní v bývalých ubikacích tankového praporu. Turisté si tak na vlastní kůži mohou vyzkoušet, jak se spí na železných palandách a ve vojenském spacáku. Ložnice totiž z velké části vypadají jako na začátku 30. let minulého století.

Za první republiky působili ve Strašicích dělostřelci, potom tankisté. Před 2. sv. válkou tam byl na vojně třeba herec Karel Effa. Na konci 30. let sloužilo v kasárnách 150 stálých vojáků, další tisícovka se tam pak cvičila. Dnes už ale z původních asi 40 vojenských srubů stojí jen tři. 

Nábytek i další vybavení ale zůstalo původní. Že takto skutečně vypadaly interiéry kasáren, potvrzují i fotografie z roku 1920. Dnes už se ovšem nikdo při průchodu chodbou nemusí hlásit dozorčímu roty – návštěvníci mohou rovnou nafasovat výbavu na spaní. 

Dobová fotografie kasáren z roku 1920
Zdroj: ČT24

Palandy známé taky jako bidla jsou původní, stejně jako slamníky. Ty ale nejsou na spaní moc pohodlné, tuhle vlastnost si ostatně zachovaly až do doby, kdy ze Strašic odešli poslední vojáci základní vojenské služby. 

Vedoucí ubytovny Renáta Převrátilová doplňuje, že do Brd jezdí vzpomínat bývalí vojáci i s celými rodinami. „Ale nahoře na palandě už nikdo z těch starších vojáků nespí, spí většinou na spodní posteli, protože v jejich věku už je obtížné tam vylézt,“ dodává s úsměvem.