Počty krádeží aut strmě klesají. Mezi odcizenými vozy vede Škoda Octavia

V Česku ubývá krádeží aut. Letos jich za první půlrok bylo odcizeno 1850. Ještě před šesti lety to přitom byl více než trojnásobek. Stejně je tomu například i v Moravskoslezském kraji. U některých značek ale zůstává pravděpodobnost krádeže stále vysoká.

„Nejčastěji odcizovaným autem je Škoda Octavie, Volkswagen a Ford. Tyto vozy tvoří podle policejních statistik pětinu všech ukradených aut,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka. Podle policejních expertů nemají zloději zájem o běžné typy vozidel japonské a korejské výroby a vozidla méně rozšířených továrních značek, například americké vozy.

Policisté ale upozorňují, že se v souvislosti se zvyšujícím se prodejem korejských a japonských vozidel v posledních letech může zvyšovat poptávka i po náhradních dílech těchto automobilů.

Přestože počet odcizených vozidel v České republice postupně klesá, objasněnost je dlouhodobě na nízké úrovni. Podle policistů však nejsou před zloději v bezpečí ani patnáct let staré modely. K ukradení auta přitom zlodějům stačí jen několik minut. 

Zloději neváhají použít ani paralyzér

„Dovnitř se podle policistů nejčastěji dostávají elektrickým paralyzérem nebo zvonem na čištění odpadu,“ poznamenal Jiří Loučka s tím, že například se zvonem zloději manipulují v oblasti dveřního zámku.

V roce 2014 řešili policisté v Moravskoslezském kraji 716 případů, objasnit se podařilo 187 z nich. O rok později to bylo 514 případů se 147 vyřešenými kauzami. Loni nahlásili lidé 332 odcizených vozidel, třetinu případů policisté vyřešili. Letos evidují na 140 ukradených automobilů. Podle odhadů policistů končí na náhradní díly až polovina všech ukradených aut.

  • • v městské aglomeraci, na sídlišti,
    • na větších parkovištích u supermarketů, hotelových zařízení,
    • v rekreační oblasti,
    • na odlehlých místech,
    • v bočních uličkách s nedostatečným osvětlením,
    • na místech s malou frekvencí pohybu osob či vozidel.

    Zdroj: Policie ČR

Zřejmě největší případ krádeží aut v celém Česku teď řeší ostravský krajský soud. Sedmičlenný gang se v Moravskoslezkém kraji a na Olomoucku zaměřoval pouze na škodovky. I když policisté nalezli téměř 110 kradených aut, skupině se podařilo prokázat necelých osm desítek odcizených octavií.

Podle policistů měl gang přerážet výrobní čísla a části aut prodávat na náhradní díly. „Některým z nich za to hrozí až desetileté tresty vězení,“ doplnil Jiří Loučka.

Policisté doporučují vozidla pečlivě zabezpečit proti krádeži. Jedná se zejména o využití imobilizéru, centrálního kódového zajištění zámků, kódování skel, a podobně.

Vozidlo lze dále lépe chránit mechanickými zabezpečovacími systémy (blokací řadicí páky, volantu) nebo elektronickými systémy (autoalarmy) a satelitními vyhledávacími systémy. Kombinace několika bezpečnostních zařízení podle odborníků riziko odcizení vozidla výrazně snižují.