Lékaři poprvé nahradili pacientovi část lebky titanovou destičkou vyrobenou na míru

Lékaři poprvé nahradili pacientovi část lebky titanovou destičkou vyrobenou na míru (zdroj: ČT24)

Lebeční výplně se vyrábějí převážně z pryskyřice a někdy se stává, že pacientovo tělo tuto náhradu nepřijme. Lékaři v Česku poprvé nahradili pacientovi část lebky titanovou destičkou vyrobenou na míru. Zákrok provedli v ústecké nemocnici.

V dubnu 2000 Petru Harnischovi na křižovatce v Bílině nedalo přednost auto. Následoval pád z kola a otok mozku. „Z toho nárazu si nepamatuji nic. Prostě jsem se koncem května vzbudil někde v nemocnici,“ vzpomíná.

Aby se oteklý mozek do lebky vešel, lékaři mu část kosti odstranili. Když odezněl otok, díru se snažili překrýt pryskyřicovými výplněmi. Pacienta operovali třikrát, jeho tělo však náhradu vždy odmítlo. „To bolí celé, až do hlavy. A krutě, až se člověk orosí,“ popisoval Harnisch.

Proto se tentokrát lékaři rozhodli pro titanový plát navržený na míru. Nechali jej vyrobit pomocí 3D tiskárny. „Je to materiál, který je pevný, a přitom lehký,“ uvádí výhody neurochirurg Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Petr Vachata.

Podobných operací provedou lékaři ústecké neurochirurgie přes dvacet ročně. Jedná se většinou o pacienty, kteří trpí otokem mozku po úrazu. „Tento výkon je vždycky spojen s rizikem infekce a titan je materiál, který má riziko infekce nejnižší,“ říká prezident České neurochirurgické společnosti Martin Sameš.

Ústečtí lékaři doufají, že by se metoda 3D titanové náhrady lebeční kosti mohla brzy rozšířit do ostatních nemocnic v republice.