Nehodu na pouťové atrakci v Zaječí řeší policie pro podezření z obecného ohrožení

Kriminalisté zahájili trestní řízení v případu nehody pouťové atrakce v Zaječí na Břeclavsku. Zatím nikoho neobvinili. Čekají na posudek soudního znalce. Při nehodě se v sobotu zranilo celkem sedm lidí.

Pouťová atrakce se na hodech v Zaječí nebezpečně nahnula v sobotu v podvečer, v té době bylo na jejích sedadlech 18 lidí. Obsluha atrakce kolotoče ihned nouzově zastavila, ale i přesto někteří návštěvníci narazili nohama do zábradlí. „Naráz to z ničeho nic vyskočilo z těch patek, na kterých to drželo. To byl takový zmatek a chaos,“ popsala obyvatelka Zaječí Jarmila Kubišová.

Zábradlí polámalo lidem nohy

„Celá ta atrakce najednou strašně poskočila a bylo cítit, že se hýbe úplně celá. Jak to skočilo dolů, tak se vysunulo zábradlí a hodně lidí si tam o to polámalo nohy,“ doplnil návštěvník atrakce Štěpán Sigmund, který událost natočil. Jemu se naštěstí nic nestalo. „Mám trochu škrábnutou nohu,“ řekl.

Nehodu pouťové atrakce natočil Štěpán Sigmund (zdroj: ČT24)

Zranilo se sedm lidí včetně nezletilých, šlo o lehčí i vážné zlomeniny. Čtyři zraněné záchranná služba převezla do nemocnice, další tři ošetřila na místě. „V rámci šetření byl přibrán znalec z oboru strojírenství, který by se měl vyjádřit k příčině posunu atrakce,“ řekla mluvčí policie Kamila Haraštová. Provozovatelé se k události vyjádřit nechtěli.

Vymahatelnost kontrol je podle ČOI špatná

„Každý rok musíme dělat kontroly elektriky, hydrauliky a školit personál,“ řekl jiný provozovatel atrakcí Ladislav Kilián. Vymahatelnost těchto kontrol je ale podle České obchodní inspekce velmi špatná. Povinnost není uvedena v zákoně. Jediné, co kontroloři zkoumají, je, zda kolotoč při prvním uvedení na trh má platný certifikát – něco jako technický průkaz. „Jakmile je uvedený na trh, je to už vše jenom v rukou provozovatele, je to jeho odpovědnost,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Frölich. Návštěvník sice provozovatele může o tento technický průkaz požádat, ten mu ho ale ukázat nemusí. Ani to mu zákon neukládá.

Jedna z nejvážnějších nehod na kolotočích se stala v květnu 2015, kdy zemřel sedmnáctiletý mladík. V roce 2014 zase vypadla z ruského kola pětatřicetiletá žena. A v roce 2012 se utrhl vozík jedné z atrakcí na Matějské pouti – zranily se dvě ženy. V případě nehody v Zaječí kriminalisté zahájili trestní řízení kvůli obecnému ohrožení, zatím nikoho neobvinili.