Vodní záchranáři asi přijdou o základnu u Lipna, šumavský park chystá demolici objektu v Kyselově

Českokrumlovské vodní záchranné službě hrozí, že ztratí svou základnu na břehu lipenské nádrže. Objekt v místě zvaném Kyselov chce zdemolovat jeho vlastník, šumavský národní park. Záchranáři tak musí základnu opustit do 15. července.

Aktivity spojené s objektem podle šumavského národního parku ohrožují výskyt chráněných živočichů, jako jsou los evropský, hýl rudý a tetřívek obecný. Záchranáři se obávají, že ztráta základny může výrazně ohrozit jejich akceschopnost na lipenské přehradě. Řekli to ve čtvrtek na tiskové konferenci.

„Připadá mi paradoxní, že něco, co funguje, zbouráme. Přitom podobných objektů na břehu Lipna je řada a například los evropský migruje, takže se nepohybuje jen v okolí Kyselova,“ řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Dodala, že kraj na činnost vodní záchranné služby uvolnil za posledních 12 let 4,6 milionu korun.

Předseda českokrumlovských vodních záchranářů Milan Bukáček uvedl, že základna v Kyselově je s ohledem na zásahy v oblasti nádrže důležitá. „Nejde jen o to, co se děje na hladině Lipna. Ale zasahujeme podél celé pravé strany přehrady, kde prakticky nic jiného není, ale vede tudy řada turistických stezek a cyklotras,“ řekl Bukáček.

  • Šumavský národní park pronajal pět garáží, které tvoří základnu v Kyselově, vodním záchranářům v roce 2011. 
  • Nové vedení parku však prakticky po svém nástupu do funkce v roce 2015 avizovalo, že do dvou let chce objekt odstranit.

„Pokud záchranáři argumentují tím, že je stanice důležitá pro zásahy na pravém břehu Lipna, nechápeme, jak s tím souvisí fakt, že zázemí využívají ke komerčním účelům. Máme zdokumentováno, že zde byla v provozu restaurace a tábořiště, což v těchto místech vůbec není povolené,“ řekl mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.