Povodí Moravy rekonstruuje přehradu Opatovice. Její hladina klesla o dvanáct metrů

Poprvé za pětačtyřicet let její existence se Povodí Moravy pustilo do rekonstrukce vodní nádrže Opatovice. Její stav už neodpovídal nejmodernějším bezpečnostním předpisům. Do oprav státní podnik investuje téměř osmdesát milionů. Přehrada zásobuje pitnou vodou obyvatele Vyškova, Bučovic a okolí, ti by ale omezení na přehradě poznat neměli.

Hladina Opatovické přehrady je oproti normálnímu stavu o 12 metrů níž. Povodí Moravy přehradu opravuje už od března. Teď se do ní zakously bagry a sbíječky. „V tuto chvíli tady odlamujeme skálu. Pak budeme stavět konstrukci nového skluzu a nového koryta,“ popsal postup prací mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Na hrázi přehrady natáčel redaktor Ondřej Šimeček (zdroj: ČT24)

Při povodni pojme přehrada po opravě víc vody

Koryto společně s opraveným přepadem pojme při povodních o 60 metrů krychlových za vteřinu víc. „V dnešní době mají vodní díla této kategorie být schopny převést desetitisíciletou kontrolní povodeň,“ řekl Petr Chmelař.

  • Vodárenská nádrž Opatovice
    Vodní nádrž Opatovice byla postavena na řece Malá Haná, která protéká Vyškovem. Napijete-li se ve Vyškově vody, můžete si být takřka jisti, že protékala Opatovickou přehradou. Toto zajímavé vodní dílo nedaleko Vyškova je totiž zdrojem pitné vody pro široké okolí. Přehrada vznikla před více než 30 lety zatopením 70 hektarů údolí říčky Malé Hané. Sypaná hráz dosahuje výšky až 36 metrů nad terénem a i hloubka přehrady je úctyhodná – u paty hráze kolem 33 metrů. Přehrada zadržuje zhruba 10 000 000 m3 vody. Na dno se škeblemi a raky se tedy nepodíváte, ale ani pohled na zčeřenou vodní hladinu a romantické okolí nepostrádá své kouzlo. Platí zde však zákaz koupání a vodních sportů. Nad jižní hrází vede modrá turistická značka z Vyškova do Ruprechtova. Oblastí vodní nádrže prochází také cyklostezka č. 5071 „Srdcem Jižní Moravy“.
    Zdroj: www.jizni-morava.cz

Největší zásobárna pitné vody na Vyškovsku si svoje postavení udrží i při rekonstrukci. „Aktuálně máme dostatek vody jak na zajištění povolených odběrů, tak pro zajištění minimálních průtoků v řece Malé Hané,“ ujistil Chmelař.

Vodárny musely zvýšit dávky chlóru a manganistanu

Ty naopak drží v pohotovosti dodavatele pitné vody. Aktuálně do úpravny vody ve Lhotě přitéká přímo z nádrže asi šedesát litů za vteřinu. Při běžném stavu to byla až stovka. Aby takové množství udrželi, museli pořídit speciální červené čerpadlo. Druhý problém je kvalita vody. „Tím poklesem hladiny došlo k velmi výrazné a náhlé změně kvality surové vody. Museli jsme přikročit ke zvýšení dávkování manganistanu a zvýšit chlórování, tak abychom udrželi kvalitu v normě,“ řekl ředitel Vodovodů a kanalizací Vyškov Vladimír Kramář. Samotných odběratelů se tak díky opatřením vodáren snížení hladiny přehrady nijak nedotklo.

Kromě aktuálně rekonstruovaných Opatovic a Vranova se státní podnik chystá ještě letos pustit také do oprav nádrží v Boskovicích a Koryčanech.

Rekonstrukce vodních děl v Povodí Moravy
Zdroj: ČT24