Praha obnovuje sady. Třešňovka má stovky nových stromů, trávu spásají ovce

Hlavní město začalo obnovovat ovocné sady, které byly dříve nedílnou součástí Prahy. Nově je revitalizovaný sad Třešňovka v Hrdlořezích. Město ho postupně doplnilo o 420 stromů a odvezlo z něj sto tun odpadků. Sady jsou veřejnosti volně přístupné a lidé si v nich mohou natrhat ovoce zdarma. Místní se ale bojí, že v budoucnu o zeleň částečně přijdou. Na úpatí vrchu Třešňovka se totiž počítá s výstavbou.

Obnova desetihektarového sadu Třešňovka trvala rok a půl. Nyní je zde 1700 stromů, z toho 420 nových vysokokmenů třešní, které nahradily vyvrácené nebo rozpadlé staré stromy. Převážně byly použité staré odrůdy pěstované za první republiky, například libějovická, germersdorfská, karešova třešeň nebo kaštanka.

Tři stovky starých torz třesní město v sadu ponechalo jako biotop pro mnoho druhů hmyzu, který je vázaný na mrtvé dřevo. „Je tu široké spektrum bezobratlých, brouků, ploštic, blanokřídlých,“ doplnil magistrátní specialista péče o chráněná území Jiří Rom.

Místo také vyčistili od odpadků po bezdomovcích. „Byla to úplně zarostlá oblast, kde se nedalo projít. Všude byly skládky, odpadky, mezi tím bezdomovci, vypadalo to nevábně a neutěšeně,“ řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Město ze sadu odvezlo 100 tun odpadků. „Vůbec nechápu, jak sem mohli bezdomovci natahat 100 tun, ale je to tak,“ dodala Plamínková. Celkové náklady na projekt byly čtyři miliony korun, ročně bude údržba stát půl milionu korun. 

Trávu budou spásat ovce a kozy

V sadu byla také opravena páteřní cesta, kterou doplňují menší pěšiny. Část z nich tvoří cyklokrosovou trasu, na které se pořádají i závody. Tráva nebude udržovaná jako v parku, ale sečená dvakrát ročně. Také se tam budou pást ovce a kozy, poprvé tu byly loni.

Praha dokončila obnovu sadu Třešňovka v Hrdlořezích (zdroj: ČT24)

Technickou zajímavostí lokality je přeměna původního bunkru protiletecké obrany na vrcholu kopce. Ten byl překryt nově vytvořenou pochozí směrovou růžicí s uvedením směrů a vzdáleností k nejvyšším horám jednotlivých pohoří České republiky. 

Místní se ale bojí, že o zeleň částečně přijdou. Developer zde před několika lety začal budovat projekt Zelené město, který má dál pokračovat. Nové domy mají vyrůst přímo pod Třešňovkou. Investor počítal se stavbou domu o třiceti patrech. Institut plánování a rozvoje mu ale doporučil projekt přepracovat. Nejpravděpodobněji tak na místě bude několik nižších domů. 

Ovocné sady bývaly nedílnou součástí nejen venkovské, ale i příměstské a městské krajiny. V průběhu druhé poloviny minulého století se ale přestávaly využívat a z velké části byly nahrazeny zahrádkářskými koloniemi, bytovou zástavbou nebo byly postupně převedeny na les.

Praha začala s jejich obnovou před sedmi lety. Nyní se stará o celkem 65 hektarů, do kterých už bylo vysazeno přes 2500 ovocných stromů.