Z Lipna se odpouští málo vody, vodáci na Vltavě proto drhnou o kameny

Problémy s nedostatkem vody mají hlavně naložené rafty (zdroj: ČT24)

Ani páteční poměrně vydatné deště nezvedly hladiny přehrad. Kvůli dlouhotrvajícímu suchu teď vodohospodáři odpouštějí méně vody a v řekách se proto tvoří mělčiny. Vodáci, kteří pomalu začínají sezonu, tak mají víc práce s přenášením lodí a jejich opravami. Platí to třeba pro Vltavu nebo Ohři. Naopak Sázava je zatím bez problému sjízdná.

Na Vltavě brzdí vodáky mělčina třeba před Českým Krumlovem. Vody je méně, než jsou vodáci zvyklí a problémy mají hlavně plně naložené rafty. „Je hodně mělčin a je spousta kamenů, takže když se náhodou cvaknete, tak to pěkně po těch kamenech odskáčete,“ popisuje své zkušenosti Olga Lišková. „Mohlo by být víc vody – místy to drhne, ale dá se to objet,“ dodává další vodačka Zuzana Zárubová.

Voda ve Vltavě je závislá na odpouštění Lipenské přehrady. Jenže vodohospodáři snížili v minulých dnech odtok na minimální možnou hranici, což je šest kubíků. Jezy tak sice nevyschnou, ale pro vodáky je plavba náročnější.

Zelené puntíky značí normální stav, hnědé pak sucho.
Zdroj: Povodí Vltavy

„Tamten kámen, který by měl být pod vodou, teď kouká 30 centimetrů. Na tom je vidět, že je razantně míň vody,“ upozorňuje majitel půjčovny lodí Milan Litvan. Půjčovny proto evidují více škod, protože vodáci vrací lodě poškrábané.