Jeseteři z Vídně se vrací do Dyje a Moravy. Rybáři je chytat nesmí

Další tři tisíce jeseterů malých vysadili vodohospodáři do řeky Dyje a Moravy. Pokračují tak v mezinárodním projektu, který má za cíl vrátit tuto vzácnou a chráněnou rybu do českých řek.

První dva měsíce života jeseteři vyrůstali ve speciální kontejnerové líhni u Vídně, kde mají ideální podmínky. „Nejsou krmení umělou výživou, ale jen tím, co se vyskytuje v přírodě. Je to kontrolované prostředí, víme, co dělat. Můžeme upravit několik málo věcí, ale ideou je, nechat je žít co nejvíc přirozeně,“ řekl Thomas Friedrich, hydrobiolog z vídeňské univerzity.

Jeseter z moravských řek zmizel v minulém století. „Vymizel zejména z důvodu znečištění vod,“ řekl David Veselý z Povodí Moravy.

V minulosti byl jeseter taky důležitou potravou pro lidi. Nemá totiž kosti. Nyní ho rybáři ale chytat nesmí, jde o chráněnou rybu.

Povodí Moravy vysadí celkem 25 000 jeseterů. Prvních 500 plave v Dyji od loňského října. „Nemáme zatím žádné informace, protože monitoring celého projektu začne až příští rok. Můžu ale říct, že pravděpodobně jsou teď velcí zhruba 40 centimetrů,“ řekl Friedrich.

Vypuštění jeseterů malých do řeky Dyje (zdroj: ČT24)