Náchod je krůček od stavby obchvatu. Soud odmítl žalobu ekologů

Krajský soud v Hradci Králové odmítl žalobu ekologů proti územnímu rozhodnutí na obchvat Náchoda. Podle náchodského starosty Jana Birkeho (ČSSD) znamená rozhodnutí výrazné přiblížení k vybudování obchvatu. Město o něj usiluje už dvacet let. Odhadované náklady na stavbu jsou téměř tři miliardy korun.

Žalobu ke krajskému soudu podal náchodský spolek Sbor dobrovolných občanů, a to proti rozhodnutí krajského úřadu, kterým kraj letos 8. února potvrdil rozhodnutí Městského úřadu Náchod o vydání územního rozhodnutí pro obchvat z 16. února 2016.

Krajský úřad zamítl všech 23 odvolání ke stavbě obchvatu. Během územního řízení se musel vypořádat s téměř stovkou námitek. „Celý spis obsahuje více než 2800 stran, samotné územní rozhodnutí čítá 230 stran,“ uvedla tehdy mluvčí města Nina Adlof.

V minulosti mířily výhrady spolku k údajnému nepřiměřenému emisnímu a hlukovému zatížení a k nedostatečnému posouzení dalších variant obchvatu. Soud ale žalobu spolku zamítl, protože nevyužil všech předchozích opravných prostředků tím, že nepodal odvolání ke kraji proti rozhodnutí městského úřadu.

Obchvat Náchoda
Zdroj: ŘSD

Spolek ještě může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Rozhodnutím krajského úřadu z letošního 8. února se ale územní rozhodnutí stalo pravomocným. Podle člena výboru Sboru dobrovolných občanů a politika za Zelené Michala Kudrnáče spolek zřejmě možnosti kasační stížnosti nevyužije.

„Situaci analyzujeme, ale variantu podání kasační stížnosti vidím jako méně pravděpodobnou,“ řekl. Spolek podle něj předpokládal, že žalobu podá některý ze subjektů, které se ke kraji odvolaly. Když tak nikdo z nich neučinil, obrátil se podle Kudrnáče na soud spolek.

Birke: Z pohádky se stává realizace

Žaloba k soudu ale neměla odkladný účinek. „Proto se již mohl obchvat začít projektovat,“ řekl Birke. Rozběhnout se tak mohou výkupy pozemků i geologické průzkumy. „Z pohádky se stává realizace,“ dodal. Podle Birkeho stavbu obchvatu podporuje i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Slíbil, že pomůže se zajištěním peněz na výkupy pozemků a další přípravu stavby.

Dvacetitisícový Náchod patří dopravou k nejzatíženějším městům v Královéhradeckém kraji. Denně přes něj v průměru projede 30 000 aut a kamionů.