Cizince lákají kurzy českého jazyka. V Brně se ani na všechny nedostane

Nové kurzy češtiny pro cizince začal pořádat Jihomoravský kraj. Na bezplatnou výuku dalo hejtmanství milion korun a míří na víc než dvacet tisíc zdejších studentů a zaměstnanců původem z Evropské unie.

Zolán Gašparič žije v Brně už 5 let a z Maďarska se sem přistěhoval hlavně kvůli rodině. „Mám tři děti a chtěl bych rozumět pohádkám. Dalším důvodem je to, že před několika lety jsem měl problém najít práci bez znalosti češtiny. A myslím si, že i v mezinárodní společnosti je velkou příležitostí, že mluvím česky,“ říká.

Cizinci se v Brně učí česky (zdroj: ČT24)

Podobných příběhů je přitom po Praze a Středočeském kraji nejvíce právě na jižní Moravě. V kraji totiž žije 43 tisíc cizinců.

Zájem je velký, kurzy jsou plné

 A ze zdejších zaměstnanců v IT firmách nebo na Masarykově univerzitě se pak rekrutuje největší počet zdejších studentů, kteří se chtějí naučit česky.

Zájem je velký a místa v kurzech nejsou zdaleka pro všechny.

Českým školám chybí kvalifikovaní učitelé jazyků (zdroj: ČT24)

„Když jsme kurzy rozbíhali, tak byla trochu obava, jak se to podaří dostat mezi lidi. Jestli se nám podaří sehnat dostatečný počet účastníků lekcí. Momentálně jsme na tom tak, že máme asi 150 náhradníků, kterým jsme nemohli garantovat místo,“ řekl Ondřej Diblík, lektor češtiny z Jihomoravského regionálního centra na podporu integrace cizinců.

Studují lidé z celé Evropy

Češtinu v Brně pilně studují také lidé z Itálie, Rumunska nebo Řecka.

A společně s kurzy češtiny spustil kraj také poradnu zaměřenou na bydlení, zdravotní péči nebo pracovní příležitosti.