Nekupujte reflexní vesty na tržnici, varují odborníci. Některé nejsou ve tmě vidět

Dvě reflexní vesty. Jedna je funkční, druhá ne (zdroj: ČT24)

Některé reflexní vesty, které se u nás běžně prodávají, nejsou ve tmě vidět. Zjistili to výzkumníci z brněnského VUT. Jedná se například o vesty koupené na tržnici. Ty sice mají štítek o atestech, přesto jsou nefunkční. Povinnost ve tmě odrazové prvky nosit mají chodci mimo obec už víc než rok.

Výzkumníci z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT testují reflexní vesty přímo v terénu. Používají k tomu speciální přístroj s fotoaparátem, kterým je možné vytvořit takzvanou jasovou mapu. Znázorňuje, nakolik je postava v noci kontrastní s ohledem na okolí. „To, co tady vidíte, je jasový analyzátor, který je postavený na digitální zrcadlovce, která je speciálně pro tento případ upravená, fotografii pak pomocí software analyzujeme,“ vysvětluje vedoucí laboratoře světelné techniky Jan Škoda.

Dva figuranti odešli do tmy, 80 metrů od auta. Na takovou dálku musejí být vidět, aby řidič v devadesátikilometrové rychlosti stihl na chodce zareagovat. Technik s přístrojem v autě je zaměřil, vyfotil a přístroj zanalyzoval. „Z té jasové mapy jde vidět, že vidět je tam jenom jedna vesta, druhá není vidět,“ popsal výsledek měření Jan Škoda.

Koupit levnou vestu je hazardování se životem

„Pár korun může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí. Kolega má na sobě vestu z tržnice a na tom záznamu nebyl vidět,“ řekl odborný pracovník Analýzy dopravních nehod Ústavu soudního inženýrství VUT Michal Belák. Kvalitní vesta přijde na zhruba dvě stě korun a řidiči ji mohou koupit například na benzince nebo v prodejně s autodoplňky. Těm je podle výzkumníků možné věřit. Reflexní prvky jsou na vestách při nočním osvětlení jasně vidět už na vzdálenost 300 metrů. U těch nejkvalitnějších i na kilometr daleko.

Ani štítek s atestem kvalitu vesty nezaručí

Na tržnici stojí vesta okolo padesáti korun. I taková většinou má na štítku potřebné atestace. To, že bude ve tmě vidět, ale i přes to není zaručené.

Právě to, že má vesta atestaci, při kontrole České obchodní inspekci stačí. Jestli v provozu skutečně dobře svítí, už nezjišťuje. Povinnost ve tmě odrazové prvky nosit mají chodci mimo obec už víc než rok. To, že nebyla vidět, stálo život i například chodkyni při loňské nehodě na Břeclavsku. Tmou šla jen v tmavém oblečení. Celkové statistiky, jestli lidé reflexní prvky opravdu nosí, ale policie neeviduje.