Nejlepším reflexním prvkem jsou podle policie vesty. Po vyprání je ale řada z nich k ničemu

Reflexní vesta by měla vydržet 25 vyprání (zdroj: ČT24)

Už téměř rok platí pro chodce pohybující se mimo obec povinnost nosit v šeru a večerních hodinách reflexní prvek. Podle policie jsou nejlépe viditelné zářivé vesty. Jenže výsledky ze zkušeben, u kterých byla i Česká televize, ukazují, že řada z nich po několika vypráních svítivost ztrácí. Lidé v nich pak sice plní svou povinnost, ale lépe vidět nejsou.

Požadavek je, aby vesty vydržely 25 vyprání, uvedla laborantka Textilního zkušebního ústavu (TZÚ) Ivana Tichá. Přestože testovaná vesta deklaruje, že vydrží 50 vyprání, už po prvním byly viditelné známky opotřebení.

Materiál vesty podle vedoucí certifikačního oddělení TZÚ Svatavy Horáčkové nevyhovuje, protože je velice řídký: „Už po prvním praní je na reflexním pásu vidět poškození.“ Vesta by tak podle ní testem neprošla. Po deseti vypráních by byla v terénu téměř zbytečná.

„Ty fluorescenční pásy jsou náchylné na opotřebení při praní a údržbě,“ vysvětlila Horáčková. Materiály se podle ní ničí i oděrem nebo ohýbáním. V ústavu proto simulují i tření vesty, ke kterému při pohybu chodce dochází. Z testovaných vzorků však nevyhovoval ani jeden.

Při poslední kontrole inspekce neprošla každá třetí vesta

U cyklodresů nebo dětského oblečení žádné limity pro vlastnosti materiálu neplatí, zářivá barva je v těchto případech jen výhodou. Naopak přísné parametry nařizuje zákon u pracovního oblečení, tedy třeba právě u reflexních vest.

Podle odborníků na reflexi je jedním z nejdůležitějších údajů značka shody, tedy CE. „Objevují se u nás vesty, které tu značku nemají a vypadají velice podobně. Ale u nich skutečně nemůže být garantováno, že jsou reflexní vlastnosti v pořádku,“ upozornil autorizovaný pracovník Výzkumného ústavu bezpečnosti práce Karel Škréta.

Testem v TZÚ ovšem neprošla ani vesta ze stánku, která tuto značku měla. Česká obchodní inspekce provedla poslední kontrolní akci zaměřenou na toto zboží v roce 2012. Pochybení našla u každého třetího výrobce.