Doprava mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem zrychlí. Cestáři rozšiřují silnici

Silnice R48 mezi Frýdkem-Místkem a Novým Jičínem projde opravou a rozšířením. A to tak, že by měla splňovat dálniční parametry. Opravovat se bude část cesty, kde je čtyřproudá silnice dělena jen lanovými svodidly. V minulosti tam docházelo k tragickým nehodám a čelním srážkám.

Podle redaktora České televize Tomáše Indreie se má silnice během několika let spojit s výstavbou obchvatu Frýdku-Místku a stát se dálniční spojnicí Moravy s Polskem a Slovenskem.

V Rychalticích již přistoupili cestáři k rozšíření vozovky. „Dlouhá léta jim v tom bránil soudní spor s rodinou Konvičkových, která odmítala prodat pozemky před domem,“ zjistil Tomáš Indrei. Poté má následovat rekonstrukce silnice až k Novému Jičínu.

Úsek silnice R48
Zdroj: ČT24 s využitím Google maps

Komunikace R48 je místem častých dopravních nehod. Například loni v srpnu zde řidič osobního automobilu nepřežil čelní střet s nákladním vozem. R48 u Hukvald na Frýdecko-Místecku musela být více než čtyři hodiny uzavřena.

Loni v březnu se u sjezdu na Libhošť střetly dva nákladní automobily. Havárii nepřežil jeden z řidičů. I tehdy byl provoz na silnici R48 na několik hodin zastaven. 

Obchvat už má zelenou

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) již v únoru vydalo souhlasné stanovisko k vlivu stavby obchvatu Frýdku-Místku na životní prostředí (EIA). Stavbě téměř devítikilometrového úseku tak nic nebrání ve vydání stavebního povolení.

Obchvat dostal zelenou (zdroj: ČT24)

Obchvat Frýdku-Místku, na který město čeká dlouhá desetiletí, má být součástí trasy transevropské dopravní sítě Brno – Olomouc – Český Těšín – Krakov. Naváže na už hotové úseky dálnice D48 a rovněž na dálnici D56 vedoucí z Ostravy.

Stavět by se mělo letos v srpnu. Hotovo by mohlo být za čtyři roky.  

Dálnice D48 - obchvat Frýdku-Místku
Zdroj: ŘSD