Jak se žije s hendikepem? Vyzkoušeli si to ostravští školáci

Tělesně postižení předvedli handbike (zdroj: ČT24)

V Dolní oblasti Vítkovice si ve čtvrtek žáci základních škol mohli vyzkoušet, jak se žije hendikepem. Program připravilo sdružení Černí koně, které založili lidé s tělesným postižením. Mimo jiné se zabývají také výrobou speciálních dětských kol na ruční ovládání.

I díky tomuto sdružení se k takzvanému handbiku, který se pohání rukama, dostal jedenáctiletý Marek Krabica. Marek se narodil s tělesným hendikepem a na klasickém kole jezdit nezvládne.

„Handbike, který si dnes vyzkoušel poprvé v životě, ale řídil bez problémů,“ poznamenala redaktorka České televize Iva Piskalová.

Děti bez tělesného postižení si mohly vyzkoušet třeba jízdu na cyklistickém handbikovém trenažeru. „Je to těžké a hodně rychle se vyčerpáte,“ podotkl David Hruzík.

Lidé z organizace Černí koně v současnosti dětské handbiky vyrábějí doslova na koleně. „A to v garáži o třech lidech, z toho dva mají těžký hendikep,“ poznamenala Iva Piskalová s tím, že nejnovější, v pořadí už 15. model putuje do ostravského sdružení Čmeláček.

Zásluhou sponzorů dáváme handbiky dětem zdarma. Takové kolo pro ty, které nemohly použít pro jízdu nohy, dosud nebylo.
Tomáš Pouch
Černí koně z. s., autor projektu

Čmeláček je denní stacionář pro mentálně i tělesně postižené. Funguje také jako klub pro rodiny s hendikepovanými dětmi. Ty si budou moci kolo půjčovat.