Dvacet miliard. Vývoz českých zbraní prudce roste

Export českých zbrojařských firem se za poslední tři roky téměř ztrojnásobil. Zatímco v roce 2014 společnosti vyvezly zbraně a různé obranné systémy za 7,6 miliardy korun, loni už to bylo téměř 20 miliard.

Za rok 2016 exportovala podle šéfa zbrojařské asociace Jiřího Hynka ČR zbraně za 18,8 miliard korun, což je rekord. Ještě v roce 2011 to nebylo ani pět miliard, roky 2000–2006 byly ještě výrazně horší.

Dobrou kondici zbrojního průmyslu potvrzují i firmy.  Například Česká zbrojovka měla loni rekordní tržby 4 miliardy korun,meziročně je zvýšila asi o 10 procent. Rekordní byl i zisk 600 miliónů korun. Rostla výroba i prodej.  

Firmy mají nedostatek zaměstnanců

„Obchodovali jsme se 100 zeměmi. Největší exportní teritoria jsou Evropa, Thajsko, Kanada a především USA,“ uvedl generální ředitel zbrojovky Lubomír Kovařík.

Nárůst exportu zbrojaři čekají i v roce 2017, už ale nebude tak výrazný. „Nárůst nebude tak velký jako v předchozích letech, neboť se řada firem dostala na strop svých výrobních kapacit. Dalšímu rozvoji brání nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce,“ uvedl šéf zbrojařů Jiří Hynek.

V Brně začal veletrh IDET (zdroj: ČT24)

Firmy sdružené do Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu v současnosti zaměstnávají více než 20 000 lidí.

Podle údajů asociace mezi hlavní exportní trhy patří Irák nebo Spojené státy americké. Zájem o české zboží je také v Alžírsku, Afghánistánu nebo Brazílii.

V oboru se snaží prosadit i některé firmy, které s ním nebyly dříve spojené. Příkladem je designérská společnost Zetor Engineering, jejíž výhradní činností je rozvoj speciálních projektů v oblasti vojenského průmyslu. Firma na veletrhu ukazuje aktuální podobu vyvíjeného speciálního vojenského vozidla – mobilní základny a nosiče speciálních vojenských nadstaveb.

Nakupuje i stát

Nové zbraně nakupuje také ministerstvo obrany. To dnes podepsalo tři smlouvy a během brněnského zbrojařského veletrhu IDET podepíše ještě další čtyři smlouvy celkem za 750 milionů korun na nákup či modernizaci vojenské techniky.

„Finančně nejobjemnější za 383 milionů – nákup čtyř laserových ozařovacích a průzkumných kontejnerů pro letouny JAS-39 Gripen,“ řekla Jana Zechmeisterová z tiskového odboru ministerstva obrany.