Za med si letos zákazníci možná připlatí. Na vině je mráz, nemoci i delší zima

Zatímco loni měli včelaři na Vyškovsku vytočený med od většiny včelstev, letos na něj zatím čekají. Na vině je delší zima, dubnové mrazy i nemoci, které škodí oslabeným včelstvům. Hrozí tak, že medu bude méně a za vyšší ceny.

Zdeněk Nohel se v Rousínově na Vyškovsku stará o 35 včelstev. Zatímco loni měl už koncem května med od 25 z nich, letos zatím nemá nic.

„Byla delší zima, kvetení stromů ovocných a řepky se zpozdilo zhruba o 14 dnů a tím pádem i včely šly později do vývoje. Za zpoždění ale můžou i letošní jarní mrazy – ty poškodily květy natolik, že včelám chyběla pastva,“ řekl Nohel.

Včely nejsou při síle

Podobně jsou na tom i další včelaři. „V běžném roce se stáčelo kolem 20. května. To už bychom měli vytočené první jarní stromy a u nás bychom měli vytočenou i řepku. Ale v letošním roce nemáme ještě ani nasazený medník, protože včely opravdu nejsou při síle,“ řekla vedoucí včelařského kroužku v Rousínově Dobruška Flöslerrová.

Část včelstev, na okrese Vyškov je to třicet procent, navíc postihly choroby jako varroáza. V Rousínově tak podle Flöslerrově přežily dvě včelstva z pěti.

Pokusíme se ztráty dohnat

Včelaři na Vyškovsku ale stále věří, že se jim ztráty podaří dohnat za pomoci lesního medu.

Podle dřívějšího vyjádření místopředsedy Českého svazu včelařů Miloslava Peroutky by letos jarní med mohl podražit až o 20 korun za kilo. Přímo od včelařů se cena jednoho kilogramu medu pohybuje mezi 130 až 150 korunami. V obchodech je balení dražší – vyjde na dvě stě korun.