Přes nákladné odbahnění v roce 2014 je Jordán opět kalný

Kvalita vody v Jordánu se zhoršuje. Příčiny odhalí monitoring (zdroj: ČT24)

Po odbahnění před třemi lety se voda v táborské nádrži Jordán prosvětlila, nyní už by ale opět málokdo hádal, že k němu došlo. Co způsobuje zhoršování vody v nádrži, by mělo odhalit průběžné a dlouhodobé sledování, které bude probíhat po celý rok. Na jeho konci dá Povodí Vltavy doporučení, jak ohledně čištění dál postupovat.

Na žádost města zjišťovali pracovníci Povodí Vltavy průhlednost vody, koncentraci kyslíku a především přítomnost fosforu. Ten je nejrizikovějším faktorem pro růst sinic. Odebrané vzorky projdou laboratorní analýzou.

Po nákladném odbahnění Jordánu před třemi lety konstatovali pracovníci průhlednost čtyři metry. V květnu 2017 už ale mohou hovořit o průhlednosti pouze půl druhého metru. Odborníci považují za hlavní důvod komunální znečištění. „To znamená znečištění z obcí, které leží v povodí Jordánu,“ shrnuje vedoucí Odboru životního prostředí táborského městského úřadu Jan Fišer.

Jordán zřejmě znečišťují splašky z obcí

Tyto obce totiž nedisponují čističkami odpadních vod, a pokud ano, nedokáží účinně odstranit fosfor. Podle Fišera by bylo nutné vybudovat řadu čisticích stanic, ovšem zákon neumožňuje něco podobného vymáhat. Kvalita vody se tedy odvíjí od zodpovědnosti obcí.

S čistírnami odpadních vod mají problém také některé jihočeské osady patřící k městům. Města totiž nedosáhnou na dotace, díky nimž by v osadách mohla čističky postavit. Tábor plánuje zbudovat srážecí stanici fosforu na Košínském potoce, který představuje hlavní přítok Jordánu. Nezanedbatelným zdrojem znečištění jsou i okolní průtočné hospodářské rybníky, kde vodohospodáři často hnojí, aby se kaprům dařilo.