Jako u Buckinghamského paláce. Český Krumlov mají strážit granátníci

Českokrumlovský zámek vzkřísil tradici stráže granátníků (zdroj: ČT24)

Českokrumlovský zámek by od příštího roku měla plnohodnotně střežit Schwarzenberská granátnická garda. Zástupci Českého Krumlova, národního památkového ústavu a Schwarzenberské granátnické gardy podepsali memorandum o plnohodnotné, důstojné a trvale udržitelné obnově hradní stráže. Její fungování ukončil v roce 1948 komunistický režim. Granátníky mají třeba královské gardy v Londýně a v Kodani.

„Znamená to pro nás to, že každý den po celý rok bude stát jeden granátník na strážnici tak, jako tomu zde bylo do roku 1948,“ přiblížil hejtman českokrumlovské gardy Martin Neudörfl. Projekt obnovy granátníků v Českém Krumlově začal podle jeho slov v roce 2015.

Výzbroj schwarzenberského gardisty
Zdroj: ČT24
Pokud granátníci někde drží stráž, znamená to, že stojí nehybně. Stát někde hodinu v této uniformě, s těžkou medvědicí na hlavě, i s flintou je opravdu velmi náročné.
Martin Neudörfl
hejtman českokrumlovské gardy

„Spolek Schwarzenberská granátnická garda založený roku 2015 získal roku 2017 privilegia od jeho jasnosti knížete Karla ze Schwarzenbergu, a tím pádem se z ní opět stala vévodská tělesná stráž,“ popsal Neudörfl a podotkl, že za Rakouska-Uherska i za první republiky garda existovala v jakémsi právním vakuu.

S obnovou gardy má pomoci sbírka

V červnu je na zámku plánovaný začátek rekonstrukce prostoru kasáren a velitelství. Tím vznikne zázemí pro granátníky. Zřizovatelé gardy by rádi získali milion korun na základní obnovu prostřednictvím sbírky.

V současnosti podle Neudörfla disponuje garda šesti uniformami, což nestačí. „Ten milion nám otevře cestu na výrobu nových uniforem, kdy jedna stojí přibližně 50 tisíc korun. Ovšem s kovovými doplňky a šavlemi cena dosáhne až 100 tisíc korun za uniformu,“ uvedl. Současná idea počítá s vybavením dvaceti gardistů.

Hejtman granátníků: Od roku 2017 máme opět privilegia Schwarzenbergů (zdroj: ČT24)

Granátnická garda bývala v minulosti záležitostí prestiže. Mívali ji suverénní šlechtici s vlastním státním územím. Granátníci původně fungovali jako tělesná stráž, což platilo i v případě Schwarzenberské gardy. „V roce 1742 byla přesunuta sem do Českého Krumlova. Od té doby měla funkci hradní stráže,“ uvedl Neudörfl.

Medvědice - pokrývky hlavy granátníků
Zdroj: ČT24

Svou gardou granátníků disponuje také olomoucký arcibiskup. „Obnovili jsme ji před 3 lety, tedy ve stejnou dobu, kdy jsme v Kroměříži obnovili i ostrostřelce,“ říká hejtman Arcibiskupské knížecí gardy a poručík Sboru uniformovaných ostrostřelců Evžen Petřík.