Firmy mají platit statisíce korun za to, že kácely a nesázely stromy

Špatné uskladnění odpadů, znečištění vod v řekách nebo zanedbání lesnických povinností. Takovými případy se vloni zabývala brněnská inspekce životního prostředí nejčastěji. Na pokutách by hříšníci měli zaplatit skoro 19,5 milionu korun.

Lesy kolem Drásova na Brněnsku se s jarem vzmáhají k životu. Výjimkou je zhruba dvouhektarový pozemek za hranicí městyse v těžko přístupném terénu, který vlastní společnost Jopatrans.

Pokuta za špatné zacházení s planinou byla vůbec nejvyšší, kterou vloni inspektoři na jižní Moravě udělili – 980 tisíc korun. Firma měla totiž na místě do dvou let po vykácení vysadit nové stromy.

Firma nemá peníze

To se ale u Drásova nestalo. Společnost Jopatrans je teď navíc v likvidaci. „Nenalezl jsem žádný likvidní majetek, který by mohl být zdrojem pro úhradu této pokuty. Předpokládám, že ČIŽP v zákonné lhůtě podá přihlášku pohledávky do likvidace,“ uvedl Radek Mylbachr, likvidátor společnosti Jopatrans.

Reportáž: Pokuty od ČIŽP (zdroj: ČT24)

Další vysokou pokutu 950 000 korun uložila inspekce společnosti Landinine za nezajištění zalesnění po těžbě ve Svatoslavi na Brněnsku.

Vysoké pokuty se nevyhnuly podnikatelům ani přímo v Brně. Třeba provozovatel skládky stavební suti by měl zaplatit půl milionu korun. V Chrlicích totiž neoprávněně navršil hory rozdrcené suti. Kapacitu skládky majitel přesáhl minimálně 5,5krát.

Nejhorší odpady a voda

Pracovníci České inspekce životního prostředí v Jihomoravském a Zlínském kraji loni udělali 2237 kontrol, při kterých uložili 351 pokut za téměř 19,5 milionu korun.

„Loni jsme provedli zhruba stejný počet kontrol jako o rok dříve, v průměru šlo o 50 kontrol na inspektora. Nejvíce pokut jsme uložili v oblasti odpadového hospodářství a ochrany vod,“ uvedl ředitel brněnského inspektorátu Jindřich Mikeš.

  • V roce 2016 uložila ČIŽP 2887 pokut. To je meziročně o 2 procenta méně.
  • Celková výše udělených sankcí klesla o 3,7 procenta na 131 milionů korun. Nejvíce pokut padlo za odpady.
  • Inspekce v roce 2016 provedla téměř 15 900 kontrol. V roce 2017 jich plánuje zhruba o stovku více.
  • Nejvíce pokut loni inspekce uložila za odpady, stejně jako v předchozích několika letech. Bylo jich 977 a patří mezi ně také tři nejvyšší předepsané sankce.
  • Nejvyšší pokutu dostala v minulém roce biochemická společnost OMGD. Sankce 6,5 milionu korun nebyla do dubna 2017 uhrazena, inspektoři proto předali vymáhání pokuty celnímu úřadu. Firma mezi lety 2013 až 2015 nakládala v areálu bývalé chemičky v Kaznějově na Plzeňsku s 15  000 tunami demoličních odpadů, což neměla povoleno.
  • Počet kontrol nejvýrazněji vzrostl v oblasti ochrany vod, a to o osm procent na víc než 3500.
  • Inspektoři ČIŽP v roce 2016 učinili také 479 kontrol podle zákona o obchodování s ohroženými druhy rostlin a živočichů. V těchto případech vedli 126 pokutových řízení a uložili pokuty za 446 200 korun.
  • Inspekce zabavila 235 živých exemplářů ohrožených živočichů a rostlin a 924 neživých exemplářů, tedy výrobků. Mezi nimi bylo 126 kilogramů slonoviny, 221 chameleonů nebo 11 gekonů z Madagaskaru. Ve dvou zásilkách objevili inspektoři dohromady 262 kaktusů z Bolívie.