Pravý pachatel je ve vězení. Jaroslav Schindler se dočkal spravedlnosti po 13 letech

Jeden z nejznámějších případů v Česku, ve kterém chybovala justice, definitivně končí. Krajský soud v Brně totiž zamítl odvolání v případu přepadených listonošek ve Znojmě. A potvrdil tak pravomocně po 13 letech, že Jaroslav Schindler, který byl původně z přepadení obviněný a odsouzený, je nevinný.

Jaroslav Schindler byl v roce 2005 společně s Tomášem Čepurou odsouzen za přepadení poštovních doručovatelek, přestože tvrdili, že jsou nevinní. Schindler nejprve strávil půl roku ve vazbě, poté mu okresní soud uložil podmíněný trest.

Spolu s ním byl na 1,5 roku nepodmíněně odsouzen i Čepura. Verdikt postupně potvrdily soudy všech stupňů včetně Nejvyššího a Ústavního. „Je to velká úleva určitě, že se tím konečně nemusím teda nějakým způsobem zabývat. Jsem rád, že za tím ten soud udělal tečku,“ řekl Jaroslav Schindler.

Přiznali se jiní

O pět let později se k činu přiznal Antonín Škrdla a s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, byl uznán vinným. Verdikt nad Čepurou a Schindlerem však zůstal v platnosti.

Schindler musí ještě počkat na rozhodnutí státní zástupkyně (zdroj: ČT24)
Jaroslav Schindler se snaží očistit své jméno několik let (zdroj: ČT24)

Schindler požádal o obnovu řízení, Okresní soud ve Znojmě ani Krajský soud v Brně mu však nejprve nevyhověly.

Ledabylý postup soudu

Podle pozdějšího vyjádření Nejvyššího soudu ale okresní soud postupoval ledabyle. Když projednával návrh na obnovu řízení, neprovedl všechny důkazy, například výslech klíčových svědků. Napodruhé už znojemský soud důvody pro obnovu řízení shledal.

Schindlerovi bylo v době loupežných přepadení 19 let. Čepura se původně k činu přiznal a Schindlera usvědčil. Následně ale tvrdil, že tak učinil pod policejním nátlakem.