Policie v Brně zadržela kvůli výtržnostem jedenáct příznivců krajní pravice a antifašistů. Vzduchem létaly kameny a petardy

Protesty iniciativy Brno blokuje proti pochodu příznivců krajní pravice provázely potyčky.  Na náměstí Svobody se jich sešlo asi sto padesát, antifašistů byl zhruba dvojnásobek. Oba tábory od sebe museli držet těžkooděnci se štíty. Vzduchem létaly kameny i petardy. Policie zadržela jedenáct výtržníků. Extrémní pravice rozpustila pochod Brnem předčasně u nádraží, po páté hodině odpoledne.

Na náměstí Svobody začalo shromáždění ve dvě hodiny odpoledne. Antifašisté na sociálních sítích uvedli, že nechtějí pořádat blokace, ale vyzvali lidi, aby pořádali zábavná vystoupení pod heslem „kdo si hraje, nehajluje“. Proto kromě příznivců krajní pravice s vlajkami s českým lvem přišlo na náměstí Svobody několik odpůrců, kteří tam tancovali a kreslili obrazy. Později směrem od nádraží přišla další skupina, která bubnovala na bubny. První potyčku museli policisté řešit poté, co antifašisté umístili na brněnský časostroj plakát s nápisem „Co je absurdnější než tolerovat netoleranci“, který jim členové krajní pravice strhli a několikrát prořízli nožem.

Vzduchem létaly kameny a petardy

Pak se pochod krajní pravice vydal na Moravské náměstí. Někteří jeho účastníci v ruce drželi transparenty s nápisy o tom, že řešením krize je odchod z Evropské unie nebo že multi-kulti řešení bude bez příznivců krajní pravice. Na druhé straně se pochodu do cesty stavěli někteří odpůrci s jinými transparenty, část z nich jela na kole. Na Moravském náměstí se později oba tábory napadly a museli je oddělit členové antikonfliktního týmu. Pak dorazilo asi 50 těžkooděnců se štíty. Vzduchem létaly kameny a petardy. 

Zasahovali těžkooděnci, policisté na koních i vrtulník

K těžkooděndům se přidali i policisté na koních, situaci monitoruje vrtulník. V souvislosti s hozením kamenů a petard policisté zajistili jednoho muže. Už na Moravském náměstí podle jejich mluvčí Štěpánky Komárové zadrželi tři muže, dva za napadení policisty. „Na akci dorazilo asi 150 příznivců krajní pravice a 300 odpůrců,“ řekla Štěpánka Komárová.

Na místo dorazilo osm policistů na koních, aby dav odpůrců zatlačili. Pomáhaly jim i policejní dodávky, kterých bylo víc než deset. 

„Dopravní podnik mezi 14:00 a 15:00 odkláněl tramvaje z náměstí Svobody,“ řekla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. Pak se doprava odkláněla podle trasy pochodu, která šla z náměstí Svobody na Moravské náměstí a potom Rooseveltovou ulicí k nádraží.

Pochod krajní pravice ukončila předčasně, musela čelit přesile

Příznivci krajní pravice ukončili pochod Brnem předčasně u hlavního nádraží, přestože měli jít až na Zelný trh. Tajemník městské části Brno-střed Petr Štika řekl, že porušování zákonů viděl spíš na straně odpůrců pochodu. „Nejenže shromáždění neoznámili a blokovali pochod, ale také bubnováním a pískáním chtěli zamezit projevům pořadatelů pochodu,“ řekl Štika.

U Dělnické mládeže, která pochod organizovala, viděl Petr Štika problémy v tom, že se lidé sešli na náměstí Svobody, kde je rozsudkem soudu zakázaný hluk, ale především to, že s ním v průběhu pochodu pořadatelé odmítli komunikovat. „Vše budeme vyhodnocovat a uvidíme,“ doplnil  Petr Štika, který nechtěl dělat předčasné závěry.

Počká si také na vyhodnocení policie, která zajistila víc než desítku lidí. První z nich po násilné potyčce na náměstí Svobody, další například ve chvíli, kdy do davu extremistů začaly padat kameny a petardy. Další odpůrce si sedl před jízdní jednotku, jiný zase lezl na policejní dodávky.  Podle Štěpánky Komárové policie zadržené předvede a bude zjišťovat, co se stalo. Policejní mluvčí doplnila, že ve většině případů to končí přestupkem. „U některých jsme zajistili injekční stříkačky a omamné psychotropní látky,“ uzavřela policejní mluvčí Štěpánka Komárová.