Končí bourání a začíná budování. Dům umění se mění v Památník Tomáše Bati

Bývalý zlínský Dům umění se radikálně mění. Končí nejzásadnější demoliční práce, které budovu připravily o obě přístavby z 50. let. Jedné z nejcennějších staveb ve městě tak stavbaři vracejí původní podobu i účel. Znovu z ní bude Památník Tomáše Bati. Celkové náklady se přiblíží sedmdesáti milionům korun. Památník má být hotov na podzim příštího roku.

S radikálním bouráním částí bývalého zlínského Domu umění začali dělníci v únoru. Teď už jsou definitivně pryč obě zděné přístavby s šatnami pro hudebníky na jedné a šatnami pro posluchače na druhé straně. Zmizely i další vestavěné prostory, například kanceláře. Ale především všechno, co připomínalo koncertní sál. Jako sídlo filharmonie už tato budova léta neslouží a nikdy sloužit nebude. 

Dělníci dokončili bourání, teď připravují stavbu nových schodišť. Přesně tam, kde kdysi byla ta původní. Stihli už také na první pohled méně viditelné práce. Například zpevnění a odvodnění svahu nad budovou, tak aby do ní při deštích nezatékalo. Brzy nastoupí i restaurátoři. „Připravujeme bednění pro schodiště, která budou mezi jednotlivými úrovněmi tady toho objektu,“ popisuje práce obchodně-technický ředitel Zlínstavu Jiří Stacke.

Zmizí i známý nápis ze střechy

Památník podle návrhu Františka Lýdie Gahury považují současní architekti za vrcholné funkcionalistické dílo, srovnatelné s těmi největšími a nejznámějšími klenoty architektury. Jedině návrat k původní podobě může Baťovu památníku vrátit jeho čistotu, jeho eleganci a taky věhlas.

  • Objekt z roku 1933 patří k nejcennějším v krajském městě, navrhnul jej architekt František L. Gahura.
  • Památník připomínal zakladatele obuvnického impéria Tomáše Baťu, který zahynul při letecké havárii v roce 1932.
  • V 50. letech byl památník přestavěn.
  • Jako Dům umění ho využívala zlínská filharmonie a krajská galerie výtvarného umění.
  • Oba subjekty se před několika lety přestěhovaly do nových prostor a objekt zůstal zavřený.

Teď už vysloužilý Dům umění připomíná jenom nápis na střeše. I ten ale brzy zmizí. „Je to nutné z toho důvodu, že jedině tímto způsobem lze navrátit stavbě její původní architektonický výraz, tak jak si jej představoval Gahura. To znamená, že, jak on řekl, by to mělo být okno do duše Tomáše Bati,“ říká architektka Dagmar Nová.

Uvnitř se bude vznášet replika Baťova letadla

Neodmyslitelnou součástí památníku původně bývalo i Baťovo letadlo Junkers 13. I s ním se znovu počítá. „Měli jsme velký zájem získat alespoň část toho původního modelu. Dokonce jsme veřejně vyzvali občany, pokud by někdo měl alespoň nějaký kousek, zda by ho mohl věnovat,“ řekl mluvčí Magistrátu města Zlín Zdeněk Dvořák. Nikdo se ale neozval.
V prostoru interiéru se nakonec bude vznášet maketa letadla v měřítku 1:1.

Celkové náklady se přiblíží sedmdesáti milionům korun. Polovinu pokryje dotace od Ministerstva kultury ČR. Podle aktuálních údajů prozatím šesti sty tisíci přispěje i veřejná sbírka nazvaná Zlíňané sobě. Hotovo má být na podzim příštího roku.