Středočeští zastupitelé Drábovou neodvolali. Udělá to zřejmě Chovanec

Drábová: S návratem do zastupitelstva nepočítám (zdroj: ČT24)

Středočeské zastupitelstvo ponechalo mandát šéfce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Daně Drábové. Zbavení funkce zastupitelky žádal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) kvůli údajné neslučitelnosti obou postů. Zřejmě ji tak odvolá sám. Hnutí Starostové a nezávislí, za které byla Drábová zvolena, s tím ale nesouhlasí. Celý spor tak možná skončí u soudu.

Drábová už dříve řekla, že na křeslo v zastupitelstvu rezignovat nehodlá. Odůvodnila to tím, že by zablokovala cestu k odstranění nesouladu v současné legislativě. Jejím cílem je nechat dospět situaci až k rozhodnutí ministra. Chce tak dosáhnout toho, aby ve finále o případu rozhodoval soud.

Nepočítám s tím, že se do funkce zastupitelky vrátím. Se zkušeností, kterou mám, bych do toho (voleb) znovu nešla, protože už by mi to za to nestálo. Tahle situace je osobně tak nepříjemná, že žádné další úvahy o výletu do politiky nevedu.
Dana Drábová
zasutpitelka Středočeského kraje

Stejný postoj drží i většina v zastupitelstvu. Pro to, aby Drábová o mandát krajské zastupitelky přišla, hlasovalo osm zastupitelů, 13 bylo proti a 31 se zdrželo (na jednání chyběl opoziční klub ČSSD). Drábová tak zůstává krajskou zastupitelkou, domnívá se však, že ve funkci už dlouho nebude.

„Můj osobní názor je, že osud mého mandátu je zpečetěn, protože ministerstvo vnitra - a já jim to nevyčítám, chraň pánbůh - přistoupilo na striktně právně pozitivní výklad toho, co je dáno zákonem o volbách do zastupitelstev krajů. Nikdo se neptá po smyslu toho ustanovení, ale tak jsou u nás většinou státní správou zákony vykládány,“ řekla s tím, že od počátku tvrdila, že kandiduje jen na místo zastupitelky, nikoli do vedení kraje.

Podle svého vyjádření pro ČT24 nepočítá s tím, že se do funkce zastupitelky vrátí, a to ani za situace, kdy by případný soud v budoucnu rozhodl v její prospěch. Zároveň ale zdůrazňuje, že na hrozbu stávající legislativní kolize upozorňovala voliče už v době, kdy kandovala. „Od začátku jsem všem říkala, že riziko, že mandát bude prohlášen za neslučitelný s mou funkcí, tam je a že v tom případě dám přednost úřadu,“ říká.

STAN se chce o mandát soudit

Podle ministerstva vnitra služební zákon i zákon o volbách vylučuje možnost vykonávat funkci krajského zastupitele a zároveň vysokého státního úředníka. Vyplývá to z posudku ústavního právníka Aleše Gerlocha, který nechalo ministerstvo vypracovat k situaci Drábové.

Podle náměstka ministra vnitra pro legislativu Petra Mlsny (nestr.) mandát Drábové zřejmě odebere. „Ministerstvo vnitra od samého počátku zastává právní názor, že v tomto případě je dána neslučitelnost funkcí. Neprokážou-li se nějaké okolnosti, o nichž dnes nevíme, tak je to celkem zřejmé,“ uvedl v Událostech, komentářích.

Události, komentáře: Petr Mlsna (nestr.), Vít Rakušan (STAN), Martin Plíšek (TOP 09) (zdroj: ČT24)
Stanovisko hnutí STAN, že by měl rozhodnout soud, se mi zdá jako relevantní. Máme-li nesoulad dvou norem, a pokud se na něj nepřišlo během zákonodárného procesu, je na místě, aby se celé věci věnoval soud.
Petr Just
politolog

STAN ale tvrdí, že přednost před volebním zákonem má novější služební zákon, který souběh obou funkcí umožňuje. „Služební zákon je zákonem pozdějším a vyjadřuje novou vůli zákonodárců,“ uvedl první náměstek hejtmanky a druhý muž Starostů Vít Rakušan.

Podle něj má pozdější norma prioritu, jinak by byl český právní řád uvržen do anarchie. Podivil se i tomu, proč Drábovou kvůli neslučitelnosti funkcí nevyškrtl už krajský úřad při registraci do voleb. Podle Mlsny však působení Drábové nebylo překážkou pro samotné zvolení, ale pro výkon funkce už ano.

„Jako hnutí STAN se domníváme, že mandát Dany Drábové vznikl zvolením. Jsme rádi, že se dnes zastupitelstvo Středočeského kraje neuchýlilo k precedentnímu rozhodnutí odebírat mandát zastupitelce s nejsilnějším mandátem v kraji. Pokud tak někdo má učinit, nechť je to ministerstvo vnitra, které s tímto rigidním právním výkladem přišlo,“ řekl Rakušan. Hnutí pak podle něj podá správní žalobu.

Hejtmanka: Rozpory v právu nemá řešit kraj

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poslal hejtmance Jaroslavě Pokorné Jermanové (ANO) dopis, v němž ji upozornil na neslučitelnost funkcí Drábové. Zastupitelé ji měli mandátu zbavit 7. března, protože se tak nestalo, ministr požádal o svolání mimořádného jednání zastupitelů – ani zde k tomu ale nedošlo.

Hejtmanka Pokorná totiž sice nesouhlasí s tím, že by byl soud, na nějž se Starostové chystají, tím správným řešením, rozpory v legislativě by ale podle ní neměli řešit krajští zastupitelé. „Je to věc právnická a posouváme to tímto rozhodnutím zpět panu ministrovi,“ prohlásila.

Reportáž: Drábová v zastupitelstvu neskončila, na tahu je vnitro (zdroj: ČT24)

Ve střetu zájmů byla i Vildumetzová

V říjnových volbách se do zastupitelstev krajů dostalo pět vysokých státních úředníků. Někteří z nich už neslučitelnost mandátů vyřešili dříve. Náměstek ministryně školství Robert Plaga (ANO) se místa v zastupitelstvu Jihomoravského kraje vzdal.

Naopak Jana Vildumetzová (ANO) raději opustila místo náměstkyně ministra vnitra a stala se hejtmankou Karlovarského kraje. Náměstkyně ministra financí a zastupitelka Pardubického kraje Lenka Dupáková, dříve Jurošková (ČSSD), vyřešila dilema odchodem na mateřskou dovolenou.

Stejný problém řešila i náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO), která byla zároveň zastupitelkou Královéhradeckého kraje. Po upozornění ministerstva nakonec na post zastupitelky v pondělí rezignovala. Odůvodnila to tím, že nechce nechávat kraj v právní nejistotě. Chovanec navíc minulý týden řekl, že pokud ji zastupitelstvo neodvolá, zbaví ji mandátu sám. 

  • 7. až 8. října 2016 - Konaly se volby do zastupitelstev krajů, ve kterých byly zvoleny i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (za STAN; ve Středočeském kraji) a náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO; v Královéhradeckém kraji).
  • 12. října 2016 - Drábová řekla, že chce vykonávat mandát středočeské zastupitelky, ačkoli podle stanoviska ministerstva vnitra budou moci zůstat krajskými zastupiteli pouze řadoví státní zaměstnanci. Ministerstvo ale připustilo, že služební zákon a volební zákony neřeší tuto situaci úplně stejně a že je vhodné uvažovat o sjednocení jejich dikce.
  • Říjen až listopad 2016 - Podle názoru vnitra vyřešili své postavení náměstek ministerstva školství Robert Plaga (ANO; vzdal se mandátu v zastupitelstvu Jihomoravského kraje) a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO; opustila místo náměstkyně ministra vnitra). Náměstkyně ministra financí Lenka Dupáková (ČSSD), zvolená v Pardubickém kraji, odešla na mateřskou dovolenou.
  • 8. prosince 2016 - Středočeský lídr STAN Vít Rakušan řekl, že je hnutí
    připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Drábové, pokud by ho někdo napadl.
  • 7. března 2017 - O Drábové mělo rozhodovat středočeské zastupitelstvo, jež ale odmítlo jednání o jejím mandátu zařadit do programu. Ministerstvo vnitra předtím zaslalo do Středočeského a Královéhradeckého kraje dopis, podle kterého jsou funkce krajského zastupitele a vysokého státního úředníka neslučitelné.
  • 13. března 2017 - Dostálová řekla, že nerezignuje na místo v zastupitelstvu. O věci by měl rozhodnout soud, prohlásila.
  • 27. března 2017 - Zastupitelé Královéhradeckého kraje odmítli zbavit Dostálovou mandátu krajské zastupitelky. Hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) zastupitelům řekl, že kraj vyvine zákonodárnou iniciativu, aby bylo v otázce neslučitelnosti funkcí jasno. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) proto kraj požádal o svolání dalšího jednání.
  • 11. dubna 2017 - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová naplánovala na 25. dubna mimořádné zasedání zastupitelstva, které se bude opět zabývat mandátem Drábové. Reagovala tak na dopis ministerstva vnitra.
  • 20. dubna 2017 - Ministr Chovanec řekl, že pokud zastupitelé Dostálovou neodvolají kvůli neslučitelnosti z funkce zastupitelky, zbaví ji funkce.
  • 21. dubna 2017 - Drábová uvedla, že ani po Chovancově vyjádření nezmění postoj a setrvá ve funkci středočeské zastupitelky za hnutí STAN.
  • 24. dubna 2017 - Dostálová rezignovala na svůj mandát zastupitelky
    Královéhradeckého kraje v ten samý den, kdy měli zastupitelé podruhé hlasovat o tom, zda ji zbaví mandátu.
  • 30. května 2017 - Ministr vnitra Milan Chovanec oznámil, že se po tříměsíčním jednání  našla dohoda: Drábová se mandátu krajské zastupitelky vzdá a politici změní zákon. Drábová dohodu označila za rozumný kompromis.