2200 stran k záchraně OKD. Firma předala ostravskému krajskému soudu svůj plán reorganizace

Vedení těžební společnosti OKD, která je od loňska v úpadku, v pondělí předalo Krajskému soudu v Ostravě reorganizační plán firmy. Celý svazek má bezmála 2200 stran. Potvrdil to mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Reorganizační plán budou schvalovat věřitelé a soud.

 „Vedle střednědobého plánu dalšího provozování společnosti v nadcházejících letech, na němž budou participovat odběratelé, dodavatelé i zaměstnanci, reorganizační plán zejména obsahuje způsob provedení reorganizace, strategického investora a míru uspokojení věřitelů,“ uvedl Čelechovský.

Součástí reorganizačního plánu jsou povinné přílohy. Mezi nimi jsou účetní závěrka společnosti, seznamy hmotného a nehmotného majetku, seznamy věřitelů OKD nebo znalecký posudek.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci. Pro její úspěch bylo klíčové nalezení strategického partnera, který by se postaral o další provoz dolů i jejich postupný útlum. Žádného soukromého investora ale firma nenašla, a tak minulý týden uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí.

Podle této smlouvy Prisko získá 100 procent akcií nově založené společnosti OKD Nástupnická, do níž budou vloženy doly a provozní majetek. V původní OKD zůstanou pohledávky za bývalými majiteli.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10 tisíc lidí. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo na konci března uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Postupně by se měly zavírat i další doly, jako poslední zřejmě Důl ČSM v roce 2023.