Doly OKD koupí státní podnik Prisko. Za 80 milionů korun

Těžební společnost OKD ve čtvrtek uzavřela smlouvu se státní společností Prisko o převodu akcií dceřiné společnosti OKD Nástupnická, která byla kvůli této transakci založena. V Prisku vykonává vlastnická práva ministerstvo financí. Do OKD Nástupnické mají být vloženy doly.

Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn.

OKD ale musí příští týden předložit reorganizační plán, kvůli kterému musela najít strategického investora. Firma v březnu oznámila, že vhodného investora nenašla. Ministerstva financí a průmyslu se poté dohodla, že OKD koupí za 80 milionů korun Prisko, jemuž pomůže státní podnik Diamo. 

Na tom, že by OKD převzal podnik Prisko, se dohodla ve středu večer vláda. V případě, že tzv. Nové OKD, které by mělo vzniknout, bude utlumovat jednotlivé šachty, a nebude mít dostatek zdrojů, tak je podle vlády převezme Diamo a útlum bude provádět tento státní podnik.

Kvůli OKD hrozí arbitráž

Americká firma Alcentra z konsorcia BNY Mellon, jehož zástupci byli připraveni koupit OKD za půl miliardy korun, již sdělila, že zvažuje arbitráž na český stát. Ve středu to uvedl portál Euro. O OKD měl zájem podle informací ČTK a Hospodářských novin také subjekt EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský.

Kuhn ve čtvrtek upřesnil, že firma dostala v první fázi tři nabídky, k nimž ve druhé fázi přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdrželo OKD dvě závazné nabídky. Dodal, že žádná z nich ale neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen.

Kromě zajištění dalšího provozu dolů se nový vlastník musí postarat i o jejich postupný útlum. Podle odhadů by přišel na více než osm miliard korun. Ministerstvo financí ale uvedlo, že takové nabídky od zahraničního konsorcia a EP Industries neumožňují úspěšnou reorganizaci OKD.

Domníval jsem se, že nějaká fungující nabídka by od soukromých investorů přijít mohla, pokud ale OKD vyhodnotilo, že tu žádná taková nabídka není, předložení nabídky Priskem považuji za logické řešení.
Andrej Babiš
ministr financí

Ztráta OKD jde hlavně na vrub Paskovu

Firma loni podle předběžných výsledků vytvořila ztrátu 1,22 miliardy Kč (o 5,6 miliardy menší než před rokem). Podstatně tak snížila své ztráty z předchozích let: v roce 2016 činila ztráta 6,83 a o rok dříve dokonce 10,09 miliardy. Loňská ztráta jde na vrub hlavně nerentabilnímu provozu Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který z ekonomických důvodů firma minulý týden zavřela.

Vedení OKD neúspěšně hledalo strategického partnera, který by převzal těžbu a postaral se o postupný útlum dalších dolů. Odboráři těžební společnosti OKD v níž nyní pracuje okolo 10 000 lidí, minulý měsíc otevřeným dopisem vyzvali vládu, aby podnikla veškeré možné kroky ke stabilizaci OKD a učinila neprodleně nabídku k jejímu odkupu. Odbory znepokojovaly spory mezi ministerstvy financí a průmyslu, jež by podle nich mohly vést až k bankrotu OKD.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Stát loni prostřednictvím Priska půjčil OKD 700 milionů korun, firma zatím nevyčerpala více než 150 milionů.

Devadesátka ČT24: Kdo a proč hraje o OKD (zdroj: ČT24)