Kanalizace v Říčanech už nestačí, nové domy musí mít vlastní jímky

Kanalizace v Říčanech nestačí, nové domy musí mít vlastní jímku (zdroj: ČT24)

Čistička odpadních vod v Říčanech hlásí už přes tři roky stop stav. Vlastní jímku musí mít nejen nové domy, ale třeba i soukromá základní škola. V minulém roce se z kapacitních důvodů přestěhovala do větší budovy, na nové adrese už povolení na připojení k veřejné kanalizaci nedostala.

„Já musím zkontrolovat výšku hladiny, aby to nezačalo přetejkat, protože to by se všichni zbláznili,“ říká školník Roman Pátek. Kromě své obvyklé práce musí obden kontrolovat i odpadní jímku na školní zahradě.

Jednou za deset dnů pak objednává fekální vůz. „Zapnout systém, nechat ho napojit, dát sem zábrany kvůli dopravě. Já s tímhle vyvážením strávím půl dne,“ popisuje školník.

V rohu pozemku přitom už je veřejná kanalizace, blízké nové sídliště na kanalizaci připojeno je. Škola povolení nedostala, odpady tam ale prozatím vyvážet může. Podle vedení města je to jen dočasné řešení.

Školník musí obden kontrolovat jímku na školní zahradě
Zdroj: ČT24

„My škole nemůžeme dát trvale souhlas s tím, že budou napojeni na kanalizaci, protože tam už rezervace byly učiněny v letech 2008, 2009. Jít nad to a slibovat dalším, tak to by bylo protizákonné,“ vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen (nestr. za SNK Klidné město).

Škola se chce proti odmítnutí bránit. „Dali jsme podnět na ministerstvo zemědělství na přezkum,“ říká zřizovatelka ZŠ Magic Hill Martina Olivová.

Nestěhujte se sem, říká starosta

Na hranici své kapacity je čistička už tři roky. Napojuje už jen dřív schválené projekty. Vlastní jímku má třeba i nově zrekonstruovaný zimní stadion. „Předjednané to bylo, ale pak asi na dimenzi, která tady vznikla, to nešlo,“ míní majitel zimního stadionu Martin Altrichter.

Podle vedení města jsou Říčany přeplněné. Aktuálně řeší třeba i novou přípojku na vodu nebo nedostatek míst ve školách. „Pro nové obyvatele, kteří by chtěli v Říčanech bydlet v nových nemovitostech, tak bych jim nedoporučoval vůbec se sem stěhovat. Budou narážet na problémy,“ upozorňuje starosta.

Kritický stav způsobila masivní výstavba v posledních letech
Zdroj: ČT24
  • 2007 – 12 012
  • 2010 – 12 797
  • 2013 – 13 736
  • 2017 – 14 739
  • Zdroj: ČSÚ

Před deseti lety bydlelo v Říčanech něco málo přes dvanáct tisíc obyvatel, jejich počet roste v průměru každé tři roky o jeden tisíc.

Do kritického stavu se Říčany podle radnice dostaly kvůli nereálnému územnímu plánu minulého vedení. Nové developerské projekty se teď už neschvalují, stavět se mohou jen rodinné domy. Podmínkou je vlastní septik. „Čistírna slouží jako taková brzda výstavby v našem městě,“ říká starosta Vladimír Kořen.

„Už dávno měla být zahájena příprava, a ne přešlapovat na místě, protože je nedůstojné našeho města, abychom povolovali lidem napojit se pouze do jímek,“ kritizuje zastupitel Miloslav Šmolík (ODS).

Aktuálně radnice zjišťuje, jak moc potřebuje čistička rozšířit. Náklady odhaduje na 130 milionů korun. Růst Říčan mohli obyvatelé zastavit v loňském referendu, pro nedostatek hlasů bylo ale neplatné.