Nevýhodný prodej pozemků nebyl trestný čin, řekl soud a osvobodil 23 libereckých zastupitelů

Okresní soud v Liberci zprostil obžaloby 23 zastupitelů Liberce. Obžaloba jim kladla za vinu, že v roce 2007 schválením nevýhodného prodeje dvou pozemků připravili město až o 2,5 milionu korun. Podle samosoudkyně Lenky Zhoufové ale nejde o trestný čin a město se má o náhradu škody ucházet v civilním řízení.

Zastupitelé byli obžalováni z porušování povinnosti při správě cizího majetku, za což jim hrozily až tři roky vězení. Státní zástupkyně požadovala podmíněné tresty. Soudkyně město s nároky na náhradu škody odkázala na civilní řízení. Rozhodnutí není pravomocné, státní zástupkyně i obhajoba si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

V případu se posuzoval obchod z dubna 2007, kdy město prodalo dva pozemky v Doubí o celkové rozloze téměř 3400 metrů čtverečních bez výběrového řízení téměř za 1,5 milionu korun. Manželé Volavkovi za jeden pozemek zaplatili 875 korun za metr čtvereční a za druhý 350 korun za metr čtvereční.

Pro prodej hlasovali všichni tehdejší zastupitelé z ODS, ČSSD a Unie pro sport a zdraví, jeden komunista a dvě zastupitelky Strany zelených. Úředníci obžalováni nebyli.

Okresní soud se kauzou zabýval počtvrté. Předtím zastupitele dvakrát osvobodil a jednou potrestal tříměsíční podmínkou, rozhodnutí ale bylo pokaždé zrušeno.