Pumpa v Brně nabízela „kvalitnější“ benzin. Byl ale zřejmě pančovaný naftou

Pumpa v Brně nabízela pančovaný benzin (zdroj: ČT24)

Česká obchodní inspekce zapečetila stojany s pančovaným benzinem v Brně. Podle chemické laboratoře měl obsahovat zřejmě naftu. Provozovateli hrozí pokuta až pět milionů korun. Naposledy řešili inspektoři podobný případ před třemi lety v Praze, kdy za vodu v naftě dostala čerpací stanice milionovou pokutu.

Pančovaný benzin se na čerpací stanici v Brně prodával pod značením Optimal 95 E. Mělo paradoxně jít o kvalitnější produkt. Byl také o korunu dražší než běžný benzin. Laboratoř ale jednoznačně prokázala, že palivo vůbec neodpovídá normám.

„Je to výjimečná situace. Evidentně muselo dojít buď k úmyslné manipulaci s benzinem, nebo k zaměnění paliva například s naftou, a tedy výrazné nedbalosti,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. „Kvalita benzinu u této čerpací stanice byla tak závažná, že s něčím takovým se ČOI minimálně dva roky nesetkala,“ dodal.

Nafta v benzinu může ucpat vstřiky

Inspekce proto čerpací stanici nařídila, aby stojany s Optimalem zapečetila. Předtím ho zde ale denně natankovali tři až čtyři řidiči, kteří nyní mohou mít problémy s auty. Nafta v benzinu například může ucpat vstřiky.

Nevyhovující vzorky pohonných hmot
Zdroj: ČT24

Při poškození motoru nebo jeho jednotlivých částí může řidič požadovat náhradu škody právě po čerpací stanici. Krom toho musí provozovatel počítat také s pokutou, která může sahat do milionů korun.

Kvalita benzinu se nicméně v posledních letech v Česku zlepšila. Potvrzují to i čísla z obchodní inspekce. Zatímco v roce 2013 nevyhověl v podstatě každý sedmý vzorek, loni už jen každý stý.