Dva centimetry denně navíc. Vypuštěné Máchovo jezero se znovu plní vodou

Události: Hladina Máchova jezera stoupá rychleji, než se původně předpokládalo (zdroj: ČT24)

Hladina Máchova jezera stoupá rychleji, než se původně předpokládalo. Správci ji minulý rok skoro o dva metry snížili, aby stroje mohly ze dna odstranit bahno s usazeným fosforem. Ten sice prospíval sinicím, ale ty neprospívaly lidem. Do začátku sezony má být vody jako obvykle a navíc má být kvalitnější.

Každý den přibývají v Máchově jezeře skoro dva centimetry vody navíc, zásluhu má hlavně počasí. „Máme za sebou deštivé období, zem je poměrně nasycená, povrchové vody je dost,“ vysvětluje ředitel CHKO Kokořínsko – Máchův kraj Ladislav Pořízek.

Výletní lodě sice už nekotví na suchu, ale aby mohly vyplout, musí hladina Máchova jezera stoupnout o bezmála 60 centimetrů. „Na přístavním mole je vidět rozdíl ve výšce hladiny, která nám chybí, ale může se stát, že to bude dotékat déle,“ říká ředitel společnosti Regata Máchovo jezero Vladimír Reichert.

Hladina jezera je 53 centimetrů pod provozní hladinou
Zdroj: ČT24

Se stoupající venkovní teplotou se totiž bude odpařovat víc vody. Plavební sezona tak nejspíš začne až koncem května, tedy o měsíc později než obvykle. Úplně nejhorší to ale bylo v roce 2015, kdy se vypuštěné jezero kvůli suchu plnilo velmi pomalu. „To jsme vyjeli až 23. července,“ dodává Reichert. 

Ještě koncem roku pracovaly v Dokeské zátoce bagry, nákladní auta odvezla přes patnáct tisíc kubíků sedimentu. Teď už jen dokončují opravu ekologické hrázky, která znovu zadrží nečistoty z Robečského potoka.

Dokeská zátoka
Zdroj: ČT24

Pracuje se i na opačném konci jezera, ve Starých Splavech, kde vzniká nové promenádní pobřeží včetně přístavního mola. „Všechno chceme mít hotové do začátku sezony,“ slibuje starostka Doks Eva Burešová (SLK). Z břehů Máchova jezera tak bagry odjedou nejspíš koncem dubna.