Vsetín chce zdravé stromy bez jmelí. Parazita hubí novým postřikem

Nový postřik proti cizopasnému jmelí na stromech začali testovat ve Vsetíně. Tato metoda má být účinnější a přitom levnější než klasické ořezávání větví. Jmelí odebírá svému hostiteli životně důležité látky. Při velkém napadení pak může strom úplně zahubit.

Sedmdesátiletá lípa na okraji parku v centru Vsetína by už další řezání napadených větví nejspíše nepřežila. Parazitní jmelí ale musí pryč a město nyní testuje, zda se jej dokáže zbavit pomocí nového postřiku.

„Obražení jmelím by mělo být tak o 70 procent menší než normálně při řezu. Šetrnější to je také, protože se strom nemusí řezat,“ popsal fungování postřiku vedoucího provozu Jiří Poulík z Safe Trees s. r. o.

V České republice je postřik novinkou

Roztok zahubí jenom nechtěné zelené keříky, stromu bez listí neublíží. „V naší republice je to úplná novinka, ale v zahraničí se používá třeba ve Spojených státech,“ dodal Poulík. Ve Vsetíně nyní postřik testují na prvních deseti stromech. Pracovníci, kteří novinku využívají, ale do konce března zamíří také do dalších měst regionu. Například do Zlína a do Bystřice pod Hostýnem.

Jmelí není typickým parazitem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jedná se o poloparazita, který odebírá svému hostiteli důležité minerální látky, ale sám je schopen fotosyntézy a je tedy jen částečně vázaný výživou na svého hostitele. Je zajímavé, že na druhou stranu poskytuje část látek hostitelské rostlině a ty ji chrání před živočišnými škůdci a před některými houbovými onemocněními. Hostiteli jsou obvykle stromy stáří více než 20 let, různých druhů, například lípa, topol, jabloň, javor.

Zdroj: kvetenacr.cz 

Jmelí
Zdroj: ČT24

Jmelí, které roste vysoko v korunách stromů, je rostlinný poloparazit, který bere životodárnou mízu různým dřevinám. „Rozšiřují ho ptáci, kteří se živí jeho bílými kuličkami. Jejich trus se pak přichytí na větvičku a semínko začne klíčit. Kořínky prorůstá dále do větvičky a berou stromu živiny,“ vyvětlil správce veřejné zeleně ve Vsetíně Petr Mikulík. Kvůli nedostatku živin mohou stromy nakonec uschnout.

Jestli se nová metoda v boji proti parazitickému jmelí osvědčila a zda si ji města začnou objednávat ve velkém, bude jasné v létě.