České Budějovice zavedou parkovací zóny v širším centru už od září

České Budějovice zavedou parkovací zóny v širším centru už od září (zdroj: ČT24)

České Budějovice zavedou nové parkovací zóny v širším centru města od 1. září. Město se, údajně na žádosti místních řidičů, rozhodlo nový parkovací systém déle neodkládat. Zavedení modrých rezidentních zón má ale i své odpůrce.

Zaparkovat v úzkých ulicích jihočeské metropole trvá řidičům často i několik minut. Řešením složité dopravní situace jsou podle radnice rezidentní zóny – vzniknou na celém území Pražského Předměstí.

„Jak v denní, tak i v noční době se podstatně zvýší kapacita pro místní obyvatele,“ vysvětluje náměstek primátora František Konečný (ANO). Kolik řidiči za parkování zaplatí, město zveřejní v průběhu března. Očekávat se dá koruna až 1,50 za den, tedy okolo 400 až 500 korun ročně. Ne všem se to ale zamlouvá.

Nové parkovací zóny v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24

„Lidi budou muset platit jako v Praze a bude s tím akorát víc problémů,“ tvrdí obyvatel Pražského Předměstí Tomáš Gábriš. „Je to pro lidi, kteří tady mají trvalé bydliště. Ale tady je většina lidí studenti, takže jestli se s tím trvalým bydlištěm nezačne obchodovat,“ přemítá Hana Donéeová.

Právě nájemníkům, kteří nemají ve zdejších bytech trvalé bydliště, přinese nový parkovací systém nejvíce starostí. „Budou muset zaparkovat buď na záchytném parkovišti nebo v místech, kde se platí,“ upozorňuje náměstek Konečný.

Na stejná parkovací místa zamíří i návštěvy a další řidiči, kteří potřebují ve zdejších ulicích zastavit jen dočasně. Nové záchytné parkoviště vznikne ještě letos, v první etapě nabídne 250 parkovacích míst.