Hlučínští chtějí třídit bioodpad z kuchyní. Speciální kontejnery by měli rozmístit na jaře

Hlučín chce lépe třídit (zdroj: ČT24)

Zatímco třídit listí, opadané ovoce a další odpad ze zahrad a rodinných domů už většina měst a obcí obyvatelům umožňuje, možnost ekologicky nakládat s kuchyňským bioodpadem na sídlištích zatím chybí. V Hlučíně se proto chystají nabídnout jeho ekologické zpracování.

Pravděpodobně už na jaře by se proto měly v ulicích města objevit speciální nádoby právě na tento druh odpadu. „Záměr je zatím v plenkách, radnice se teď chystá monitorovat, jaký budou mít lidé o novou službu zájem. Systém by měl fungovat stejně jako u dalších druhů separovaného odpadu, tedy za využití barevných kontejnerů, jejichž obsah skončí v kompostárně,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová s tím, že vše musejí posvětit ještě radní.

Povinnost zajistit lidem místo pro třídění bioodpadu mají obce od roku 2015, zatím to ale umožňují hlavně obyvatelům rodinných domů. Lidem z bytových domů to nabízejí třeba v Uherském Hradišti nebo Valašském Meziříčí.

Mnohá další města včetně Ostravy se ale do toho zatím nepouštějí. A to třeba z obav ze zápachu, který by ze sběrných nádob mohl vycházet. Do speciálních kontejnerů mohou lidé vyhazovat třeba slupky ovoce a zeleniny, pečivo, vaječné skořápky nebo třeba kávovou sedlinu. „Naopak házet by tam neměli například zbytky šunky nebo jiného masa, to by znemožnilo další zpracování bioodpadu,“ dodala Markéta Radová.

V Ostravě rozvážejí „biopopelnice“ od loňska

S plošným zaváděním bio popelnic začala Ostrava loni v dubnu. Zájemci ji mohli získat zdarma, zpoplatněn nebyl ani samotný svoz popelnic, který je plně hrazen z poplatku za komunální odpad. Ten v Ostravě už několik let činí 498 korun na osobu a rok. Cílem města je, aby do dvou let využívalo popelnice na bioodpad 70 až 75 procent majitelů rodinných domů.

  • Do biopopelnic mohou lidé vhazovat například trávu, listí, spadané ovoce, slupky a zbytky zeleniny a ovoce před tepelnou úpravou či skořápky z ořechů nebo dřevěné piliny a odpad z ořezu stromů.
  • Naopak se do ní nesmí vyhazovat kuchyňský odpad živočišného původu, uhynulá zvířata či biologicky nerozložitelné odpady jako plasty, sklo či kamení.

Pro bezplatný rozvoz popelnic se město ve spolupráci se společností OZO rozhodlo především proto, aby zvýšilo komfort občanů, kteří tak již tento odpad nemusí vozit do sběrných dvorů. Zároveň by se tak měl snížit i podíl tohoto odpadu ve směsném komunálním odpadu. OZO nyní ročně zpracovává zhruba 10 000 tun biologicky rozložitelného odpadu.

Nový Jičín ukazuje, kam umístit odpad

Lepšímu nakládání s odpadem se věnují i v Novém Jičíně. Loni zde vytvořili interaktivní mapu, která ukazuje rozmístění kontejnerů na tříděný odpad na celém území města, včetně jeho místních částí. Obyvatelům má pomoci v rychlé orientaci, kde ve svém okolí najdou nejbližší nádoby na všechny suroviny, které lze třídit. Mapu lidé najdou na internetových stránkách města v části věnované životnímu prostředí.

V Novém Jičíně jsou kontejnery na plast, papír a sklo na 91 místech. Kromě toho je v ulicích rozmístěno ještě 26 kontejnerů na textil a 13 na elektrozařízení. „U všech těchto míst jsme zjistili přesné GPS souřadnice a poté je zanesli do mapy. Pokud by však přece jen občané narazili na nějaké nepřesnosti, budeme rádi, když nás na ně upozorní,“ uvedla Marta Kiššová z novojičínského odboru životního prostředí.

Místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka (Strana zelených) dodal, že k vytvoření mapy použili nástroj Moje mapy od Googlu. „Mapu je možné libovolně přibližovat i oddalovat, případně sdílet. Navíc je možné zapínat či vypínat jednotlivé vrstvy, takže si můžete například zobrazit pouze kontejnery na textil,“ uvedl s tím, že na jaře do mapy přidají ještě kontejnery na bioodpad.