Leteckou záchranku na Ústecku bude dál provozovat DSA. Ministerstvo teprve chystá nový tendr

Leteckou záchrannou službu bude v Ústeckém kraji i nadále zajišťovat společnost DSA. Ministerstvo zdravotnictví totiž nestihlo v tendru vybrat nového provozovatele, a tak muselo dočasně prodloužit smlouvu právě s firmou DSA, která v Ústeckém kraji provozuje leteckou záchranku od roku 2003.

Původně měl nový provozovatel letecké záchranky fungovat už od letošního ledna. Firma DSA si ale na tendr stěžovala u antimonopolního úřadu, a ministerstvo tak s vítěznou firmou ATE nemohlo uzavřít smlouvu. Proto se ministerstvo dohodlo s firmou DSA, že bude záchranku provozovat i v novém roce na základě dočasné smlouvy.

Jenomže v lednu ministerstvo tendr na nového provozovatele záchranky zrušilo. Důvodem byly nejasnosti týkající se technických požadavků na vrtulníky. Ministerstvo tak znovu musí dočasně prodlužovat smlouvu s DSA.

„Prodlužujeme smlouvu s DSA od 1. března na další období až do vyčerpání limitu daného zákonem o veřejných zakázkách,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Limit je 3,69 milionu korun bez DPH. „V tuto chvíli lze předpokládat, že by limit mohl být vyčerpán zhruba v měsíci dubnu,“ dodala mluvčí.

Není ovšem jisté, že v tu dobu už bude znám nový provozovatel letecké záchranky v kraji. Ministerstvo teprve dokončuje přípravu nového tendru: „Předpokládáme, že v tomto týdnu bude výběrové řízení vyhlášeno. Dořešují se jen drobné technikálie. Děláme všechno pro to, abychom to v tomto týdnu stihli,“ dodala Čechová.