Brno chystá změnu v péči o seniory: nový systém, stejné podmínky a místa pro nejpotřebnější

Senioři se v Brně dočkají změny systému, jímž se přidělují místa v domovech. Radní totiž schválili novou koncepci, jež upřednostní ty nejvíc potřebné a všichni žadatelé budou vedeni v centrálním systému. Radní také plánují rozšířit počet dosavadních míst. Brno se ale zaměří rovněž na ty, kteří do nového a cizího prostředí zkrátka nechtějí.

Devadesátišestiletá Marie Švachová je v domově důchodců v Koniklecově ulici už dva roky. „Moc se mi tu líbí, sestřičky jsou příjemné, všechno udělají, lepší jak doma,“ okomentovala svůj pobyt v domově. Dny tráví zejména sledováním dokumentů v televizi, z pokoje už totiž sama bez pomoci nevyjde.

„Ze začátku jsem moc spokojená nebyla, protože doma je doma, ale teď už bych domů ani nechtěla, protože bych musela všechno dělat. Tady mám všechno zařízené,“ dodala Švachová.

Na přijetí do domova pro seniory čekala půl roku, někteří čekají dokonce déle a tak si senioři mnohdy podávají přihlášky s mnohaletým předstihem a do více zařízení najednou, aby měli šanci se do některého dostat. „V současné době máme asi 600 žádostí na sedmdesát míst, z toho sto je potřebných,“ popsala situaci v Domově pro seniory Koniklecová Iva Záhorová.

Dodala, že čekatelé jsou sepsáni v pořadnících, ale nově příchozí nevybírají podle toho, kdo se přihlásí dříve, ale podle jeho zdravotního stavu, a posuzují také sociální podmínky. „Vybíráme konkrétního klienta na konkrétní místo. Když se uvolní místo ve dvoulůžkovém pokoji pro ženy, tak vybíráme ženu a aby si i vzájemně sedly,“ dodala. Upozornila, že každé zařízení má své různé podmínky a možnosti.

  • Domy pro seniory a se zvláštním režimem
    - 79 zařízení pro seniory
    - celkem 5698 míst
  • Domy s byty s pečovatelskou službou
    - 146 domů
    - 4154 bytů
  • Zdroj: Krajský úřad JMK

Na pomoc čeká dvě stě seniorů

Taková praxe by se ale měla v budoucnu změnit. Náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL) nyní připravil koncepci, která by měla zajistit, že bude mít systém o žadatelích lepší přehled a potřební na místa čekat nebudou. „Koncepce nastavuje prioritizaci osob, kteří jdou ze zdravotního zařízení, typicky z LDN a nemohou se vrátit domů,“ vysvětlil Hladík.

O fungování systému se bude starat magistrát. Vznikne nové kontaktní místo, kam budou moci lidé kdykoli zavolat. S novou koncepcí souhlasí i opozice. „Domnívám se, že jsme bez problému schopní dokument podpořit i na zastupitelstvu, protože je to pokračování priorit, které mělo město už ve dvou minulých funkčních obdobích,“ okomentoval návrh předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD).

Pouhá nová koncepce ale nestačí, je nutné i budovat nové objekty, kde by mohli senioři bydlet. Podle odhadu magistrátu totiž na pomoc čeká až 200 z nich. Velký domov s rozšířenou zdravotnickou službou chce magistrát společně s krajem vybudovat v Brně na Červeném kopci.

Mohou využít alternativní bydlení

Město ale nezamýšlí pomoci jen těm, kteří chtějí bydlet v zařízeních, ale také těm, kteří touží zůstat doma. Nyní musí jejich příbuzní složitě shánět a objednávat služby terénních sociálních pracovníků, podle chystaného plánu bude takovou službu nabízet sám magistrát.

Kromě těchto možností mohou lidé v důchodu na jižní Moravě využít také alternativního bydlení, takzvaných sdílených domů. „Mohou přijít za vedoucím, který problém vyřeší, ale žijí tu v podstatě sami. Mohou si objednat sociální služby, dovoz obědu,“ popsala bydlení vedoucí sdíleného bydlení Centra sociálních služeb Denisa Řeřuchová. Pokud klienty už společná zábava omrzí, mají každý svůj pokoj a tím pádem soukromí.

Najít rovnováhu mezi společným bydlením a dostatkem soukromí se snaží i projekt komunitních domů, jejichž výstavbu od roku 2015 podporuje dotacemi i ministerstvo pro místní rozvoj. Jeden z nich je v Ivančicích na Brněnsku. Zatím jsou jeho pokoje prázdné, první obyvatelé se do něj nastěhují začátkem března.