Brno zkoumá mumii válečníka, kterého na Špilberk zavřela Marie Terezie

Podívejte se: V Brně poslali na CT mumii špilberského vězně (zdroj: ČT24)

V bohunické fakultní nemocnici podstoupil vyšetření třísetletý „pacient“. Tým lékařů, historiků a antropologů zde zkoumal zachovalou mumii barokního válečníka Františka Trencka, kterého k doživotí na Špilberku odsoudila císařovna Marie Terezie. Z CT vyšetření má vzejít nejen 3D model Trenckovy mumie, ale i trojrozměrná vizualizace jeho skutečné podoby.

František Trenck se narodil v roce 1711 v Kalábrii, byl důstojníkem habsburské i ruské armády, předákem obávaných pandurů. Už za života o něm vznikla řada mýtů, příběhů i pamfletů. Po mnoha výstřelcích, avantýrách a krutostech byl odsouzen k smrti, nakonec skončil jako doživotní trestanec na Špilberku.

„Kapucíni, kteří tehdy měli na Špilberku duchovní správu, působili na jeho život, aby zpytoval svědomí za hříchy, které vykonal během válek,“ doplňuje dnešní brněnský kapucínský mnich Cyril Josef Komosný. „Baron Trenck si přál být po své smrti uložen v Kapucínské hrobce jako prostý kapucínský bratr.“

Toto přání se mu vyplnilo po úmrtí v říjnu 1749, ale jen na necelých sto padesát let. Ve druhé polovině 19. století ho jeho synovec nechal přenést do cínové rakve a v současnosti je Trenckova mumie uložena v Kapucínské hrobce v prosklené rakvi – s výjimkou několika sobotních hodin, kdy ji vědecký tým převezl na expertízu do fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích.

Snímek lebky mumie barona Trencka
Zdroj: FN Brno/ČTK

Ukradený palec se vrátí v březnu

Vědci získali kolem 40 000 snímků a postupně je budou analyzovat. Podle historika brněnského městského muzea Petra Vachůta jde o výjimečnou příležitost zjistit, jak vypadalo tělo vojáka 18. století: „Nevím, jestli je v Evropě analogie, že by se tělo takhle činného bojovníka, vojáka, zachovalo i s měkkými tkáněmi.“

Po radiologickém vyšetření experty překvapil perfektně zachovaný chrup, expertíza odhalila také dobře zhojenou zlomeninu a vyvrátila jeden z mnoha trenckovských mýtů. „Po skenování je zřejmé, že v těle není žádný projektil, což vyvrací jednu legendu, že mu po zásahu zůstala střela v těle,“ dodal Vachůt.

Mumii chybí palec levé ruky. Někdo jej ukradl, za nejasných okolností se pak dostal do sbírek Muzea města Brna. Na své místo se vrátí 8. března, kdy také odborníci představí další výsledky výzkumu mumie.

Vizitka barona Trencka
Zdroj: ČT24

Později zrekonstruují Trenckovu podobu včetně 3D modelu; všechny dostupné podobizny totiž vznikly až po baronově smrti a vizualizace barokního válečníka tak umožní porovnat představivost tereziánských a josefínských malířů s realitou. Trenckův model bude vystavený na speciální výstavě na Špilberku a návštěvníci ho v budoucnu budou moct zhlédnout i v Kapucínské hrobce, kde našel Trenck věčný odpočinek.