Bolek Polívka a jeho syn Vladimír se představí jako Šašek a syn

Bolek Polívka a Vladimír Polívka se sejdou jako Šašek a syn (zdroj: ČT24)

Premiéru inscenace Šašek a syn, v níž se poprvé na jevišti setkají Bolek Polívka a jeho syn Vladimír, uvede v sobotu 25. února Divadlo Bolka Polívky v Brně. Komedie přiblíží převýchovu mladého osiřelého šlechtice v šaška. Autor a režisér Bolek Polívka se ujme role životem protřelého krále šašků, jeho syn bude hrát mladého šlechtice.

Zatímco s dcerou Annou už Bolek Polívka v minulosti vystupoval, se svým synem se na jevišti představí poprvé. „S Aničkou jsme založili tradici hrát spolu a vymýšlet si společný vztah a osud, který je malinko založený na pravdě. Když si člověka umím představit, tak je mnohem jednodušší něco připravit,“ okomentoval spolupráci se svými dětmi Polívka.

Doplnil, že na představitele šlechtice byl dlouhý konkurz. „Syn jednou rozbil skleničku a tak komicky se k ní sehnul, že jsem si řekl, že by to mohl hrát on,“ vysvětlil, proč nakonec vybral Vladimíra.

Podle režiséra komedie nabídne generační boj. „Je to boj v mladém šlechtici, když zjistí, že matkou je královna a otcem šašek,“ prozradil Bolek Polívka. Představení vypráví příběh mladého šlechtice, kterého král šašků a jeho kumpáni podrobí lekcím, při nichž mladík postupně nalezne své šaškovské já. 

„Cítí nějakou spojitost, neví, kde se to v něm bere, ale je to tam a postupně přijde na to, kdo je jeho otcem a kdo je jeho matkou,“ vysvětlil Vladimír Polívka s tím, že nejvíce jej baví ztvárnění přerodu šlechtice v šaška.

Šašek a syn navazuje na Šaška a královnu

Podle něj Šašek a syn navazuje na inscenaci Šašek a královna, v níž hrál Bolek Polívka s bývalou partnerkou Chantal Poullain, která je matkou Vladimíra. Divadelní hra byla zfilmována. Podle Bolka Polívky ale není nutné, aby zmíněné dílo návštěvníci nové hry znali.

Krom Polívků se v dalších rolích představí Michal Chovanec, Jaromír Barin Tichý, Ondřej Klíč, Jiří Fretti Pfeifer nebo David Rotter. Pražská premiéra Šaška a syna je v plánu ve Studiu Dva 22. března.