Hejtmanka se dohodla s Ťokem, že D6 u Sokolova bude bez poplatku. Podle opozice pomohlo její členství v ANO

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová po jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem (oba ANO) oznámila, že část dálnice D6 u Sokolova bude bez poplatku. Předchozí vedení kraje se stejnou žádostí dvakrát neuspělo. Poukazuje proto na to, že za změnou postoje ministerstva může být to, že Vildumetzová i Ťok jsou oba z hnutí ANO. Ministerstvo zatím změnu oficiálně nepotvrdilo. O neplacených úsecích bude rozhodovat až v polovině roku.

Vildumetzová jednala s Ťokem v pátek. O víkendu pak vydala tiskovou zprávu, že část dálnice u Sokolova, kterou je možné považovat za obchvat města, vyjme ministerstvo ze seznamu placených úseků. Mělo by jít o 11kilometrový úsek od sjezdu na Nové Sedlo po sjezd na Březovou.

Osvobození od dálničního poplatku by mělo platit s novou vyhláškou od ledna příštího roku. Hejtmanka to ale chce urychlit. Ministerstvo podle ní může během roku otevřít jakoukouliv vyhlášku, kterou pošle do mezirezortního připomínkového řízení: „Poté může být ministerstvem dopravy schválena.“

Ministerstvo dopravy nicméně České televizi odpovědělo, že dosud není o změně rozhodnuto. Vyhláškou, která neplacené úseky dálnic upravuje, se bude podle mluvčího Tomáše Neřolda zabývat v polovině roku. 

Karlovarský kraj v minulosti žádal o vyjmutí D6 u Sokolova dvakrát. Obě žádosti mu ale ministerstvo dopravy zamítlo. Loni v září Ťok řekl, že nemá dostatek argumentů k tomu, aby výjimku udělil.

Část dálnice D6 u Sokolova by nakonec měla být bez poplatku (zdroj: ČT24)

Podle bývalého náměstka hejtmana pro dopravu Jakuba Pánika (ČSSD) tak jde o politické rozhodnutí, protože hejtmanka i ministr jsou oba z hnutí ANO. „Je to na úrovni toho, kdo je z jakého hnutí, kdo je s kým známý,“ řekl ČT. Vildumetzová to ale popírá: „V žádném případě si nemyslím, že to hraje nějakou roli. Komunikace proběhla, byli tam přítomní i ostatní ministři a starostové.“

Kraj chce vyjmutím úseku zklidnit dopravu v obcích a v centru Sokolova. Lidem by se ulehčilo i cestování za prací, nákupy nebo k lékaři. Stejně argumentovalo současné i minulé vedení kraje.