D6 u Sokolova zdarma nebude. V kraji to vře a zlobí se na ministerstvo

Ministerstvo dopravy minulý týden opakovaně nevyhovělo žádosti Karlovarského kraje o vyjmutí dálnice D6 u Sokolova ze zpoplatněných úseků. Úřad podle resortu neodeslal žádost včas. Hejtman ale tvrdí, že dokumenty jsou na ministerstvu už od minulého roku.

Kraj chce zrušit dálniční poplatky mezi Březovou a Novým Sedlem. Zdůvodňuje to tím, že v úseku není k dispozici silnice 1. třídy. Zatímco po dálnici je to ze Sokolova a okolních vesnic na nákupy kousek, bez známky musí lidé jet dál a přes jiné obce a centrum města.

Podle ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) ale kraj o výjimku požádal pozdě a jinou žádost ministerstvo nemá. Hejtman Martin Havel (ČSSD) to ale odmítá. Ve vzájemné elektronické komunikaci je podle něj uložená žádost odeslaná už 16. září loňského roku. Letos ji podle něj kraj dokonce poslal znovu, protože rozhodnutí rady potvrdilo i zastupitelstvo.

I kdyby ale žádost přišla včas, podle Ťoka zatím resort nedostal dostatečné argumenty, aby dálnici výjimku udělil. K vyhlášce, která každoročně upravuje nezpoplatněné úseky dálnic, se kraj může znovu vyjádřit v připomínkovém řízení. Podle ministra musí podat relevantní argumenty, že je úsek využíván jako obchvat Sokolova. Pak by existovala možnost, že by byl od poplatku osvobozen.

Za D6 u Sokolova budou řidiči dál platit (zdroj: ČT24)

Kraj se o zrušení poplatku na nedokončené dálnici snaží dlouhodobě. V minulosti neúspěšně usiloval o zavedení krajské dálniční známky. Výjimku z poplatku za dálniční známku ale dostal jen průtah Karlovými Vary a od letošního ledna také obchvat Chebu. To Ťok označil za další z důvodů, proč obchvat Sokolova výjimku zatím nedostal.

Opoziční politici kraji vyčítají, že zaspal už v roce 2012, kdy se dálnice D6 zpoplatnila. Kraj měl podle nich žádat o výjimku na celý úsek z Karlových Varů až do Chebu. Po silnici první třídy se dá totiž objet jen její malá část. 

ŘSD vypsalo tendr na tři nové úseky D6

Nedostavěná dálnice D6 dlouhodobě trápí nejen Karlovarský kraj. Ředitelství silnic a dálnic nyní vypsalo tři nové zakázky na dostavbu dalších úseků dálnice z Prahy na Cheb. Stavět se má úsek Nové Strašecí a obchvaty Řevničova a Lubence, cena všech tří zakázek přesahuje čtyři miliardy korun. Nejdražší má být obchvat Řevničova, který má stát víc než miliardu a půl.

Plánované úseky dálnice D6
Zdroj: ČT24