Rozhlednu na Velkém Kosíři museli zavřít. Po čtyřech letech provozu má narušenou statiku

Reklamace rozhledny na Velkém Kosíři (zdroj: ČT24)

Rozhledna na Velkém Kosíři – nejvyšším kopci Hané – má špatnou statiku. Experti z ČVUT ji proto navrhli uzavřít. V provozu byla jen čtyři roky a stála šest milionů korun. Starostové devíti okolních obcí rozhlednu reklamují u stavební firmy. Ta ale čeká na výsledky dalších znaleckých posudků.

Rozhlednu na Velkém Kosíři navštívilo během čtyř let více než sto tisíc turistů. Na výhled do okolí z pětadvacetimetrové výšky si ale teď musejí nechat zajít chuť. Rozhledna je zavřená.

Jak říká starosta Olšan u Prostějova Milan Elfmark (Nezávislí), jednou z reklamovaných vad je například schodiště padající na vnější stranu.

Rozhledna na Velkém Kosíři
Zdroj: ČT24

Závady starostové reklamovali u stavební firmy. Navíc pozvali experty z pražského ČVUT, aby věž posoudili. A ti ji kvůli špatné statice navrhli zavřít.

Projektanti i stavební firma ale tvrdí, že posudek není objektivní, a zažádali o nový. „Je otázka, jestli je relevantní, a to teď nikdo neřekne – až se na to podívá ještě další, nezávislá osoba,“ uvedl jednatel stavební firmy Josef Velíšek. Taky architekt Svatopluk Sládeček soudí, že posudek není objektivní. 

Kraj a obce za rozhlednu zaplatily šest milionů korun. Nadšenci přispívali částkou deset tisíc korun – jejich jména pak nesou jednotlivé schody.

Naposledy se rozhledna otevřela na Nový rok – to na Velký Kosíř zavítalo dva a půl tisíce návštěvníků. Kdy budou moci na rozhlednu vystoupat znovu, nedokáže zatím nikdo říci.