V Plzni se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

V plzeňské zoo se v noci na neděli narodila samička vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů. Mládě i matka, osmiletá Manjula, jsou v pořádku. Samice porodila v Plzni už svého druhého potomka, první Maruška se narodila před třemi lety a třemi dny. Otec Baabuu, Manjula a mládě jsou jediní tři indičtí nosorožci chovaní v Česku.

Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na webu Zoo Plzeň. Zahrada spustila on-line přenos z vnitřního boxu samice už před třemi lety. „Porod byl velice rychlý a bezproblémový. Mládě je samička a je krásná a zdravá, oba jsou v pořádku. Velice rychle se postavilo na nohy a od té doby pije,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba. Při porodu byli přítomni tři ošetřovatelé a zooložka.

Pavilon nosorožců zůstane zhruba ještě jeden měsíc veřejnosti nepřístupný, ale už více než tři roky funguje on-line webová kamera na stránkách plzeňské zoo, která vede do boxu matky Manjuly, kde lze všechno pozorovat. „Už od noci máme ohlasy a gratulaci spousty lidí, kteří opět porod viděli naživo,“ uvedl dále mluvčí.

„Manjula čekala mládě 485 dní, o šest dní více než v případě první Marušky,“ dodal mluvčí. Volba jména nového potomka se bude teprve řešit. Indické nosorožce chová v této chvíli v Česku jen plzeňská zoo.

„Ještě před lety byl chov ve Dvoře Králové, kde přišla na svět postupně tři mláďata,“ uvedl Vobruba. Dnešní plzeňské mládě je pátý porod nosorožce indického v ČR. V Česku jsou jen tři zoo, které někdy rozmnožily nějaké druhy nosorožců, nejvíce královédvorská, která rozmnožila čtyři druhy, a ústecká před lety nosorožce tuponosé jižní.

Pro zhruba 1800kilogramovou Manjulu, která se narodila v dubnu 2008 Tierparku v Berlíně a od dvou let je v Plzni, i pro samce Baabua je dnes narozené mládě druhým potomkem. Baabuu, jemuž bude letos v listopadu 13 let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské zoo. Pro Baabua je plzeňská zahrada už čtvrtou zoo.