Slonice Zola ze zlínské zoo čeká slůně. Umělé oplodnění bylo úspěšné

Zlínské zoo se jako první v České republice podařila umělá inseminace samice slona afrického. Ošetřovatelé připravovali slonice na umělé oplodnění dva roky, spolupracovali i s odborníky ze zahraničí. Hned první pokus byl úspěšný. Sloní mládě by se mělo narodit příští rok v létě.

Chovatelský úspěch, který se zapíše do historie zlínské zoologické zahrady. Jednadvacetiletá slonice Zola čeká svého prvního potomka. Na takovou zprávu čekali ošetřovatelé od loňského září. Na první umělé oplodnění slona afrického v Česku se ošetřovatelé i zvířata připravovali dva roky. Spolupracovali s odborníky ze zahraničí. Se slonicemi cvičili různé cviky, aby zvířata byla zvyklá na manipulaci. Několik měsíců si zvykaly na inseminační box. Ošetřovatelé jim i několikrát denně odebírali moč a krev, aby sledovali cyklus slonic a určili ideální okamžik pro inseminaci. Jako nejvhodnější kandidátka byla vybraná Zola. „Zola je taková klidná, kontaktní a pohodová samice,“ říká hlavní zoolog Zoo Zlín Kamil Čihák.

Oplodnění Zoly vyšlo hned na první pokus

„Byl to první pokus, ani jsme nedoufali, že to vyjde napoprvé. Úspěšnost inseminace je asi padesát procent. Byli jsme schopni vše dobře načasovat, jde tam o hodiny,“ řekl ředitel zoo Roman Horský. Pro oplodnění přivezla zoo zmražené semeno z Francie, pochází od divokého samce z Afriky.

V současné době má zoo za sebou asi třicet procent úspěchu. Daleko náročnější cesta zakončená úspěšným porodem ji teprve čeká. Slonice jsou březí dvacet dva měsíců. Mládě by se mělo narodit příští rok v létě. Do té doby musí ošetřovatelé bedlivě hlídat třeba i váhu budoucí matky. Mláďata totiž běžně mají sto kilo. Porodit většího potomka by drobná Zola nemusela zvládnout.„Pokud slonice porodí, ještě nás bude čekat velmi složité období. Jestli se narodí mládě živé a zdravé, jak ho matka a ostatní přijmou,“ říká ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Zoo bude s rozmnožováním slonů ještě pokračovat

Zahrada chová tři slonice od roku 2003, vedení zoo původně jejich rozmnožování neplánovalo. Po prvním úspěchu chce ale pokračovat. Ještě letos se chce pokusit o umělé oplodnění další slonice Kali.

Sloni afričtí patří ke kriticky ohroženým druhům. Jejich chov je v Česku i Evropě vzácný, zahrady většinou chovají slony indické, kteří jsou ovladatelnější. V Česku chová slony africké vedle zlínské zahrady jen Zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

  • Dorůstá do výšky až čtyř metrů a dosahuje hmotnosti kolem čtyř až šesti tun. Tento druh se vyskytuje roztroušeně po celé Africe. Uši slona afrického jsou relativně velké, často dosahují velikosti jeho celé hlavy. Kly se u tohoto druhu vyskytují jak u samců, tak u samic. Afričtí sloni mají typicky jednoho nebo dva potomky najednou. Malému slonovi africkému pak trvá až třináct let, než se stane úplně nezávislým na své matce.

Ve Zlíně vznikne jedna z největších sloních expozic v Evropě

Zoo chystá výstavbu nového areálu Karibuni, jehož součástí budou i výběhy pro slony. Slonice by měly porodit ještě v původním pavilonu. „Nechtěli jsme slonice v době březosti vystavovat změnám a přesouvat je do nového zařízení,“ vysvětlil ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Letos začne zahrada stavět první ze dvou sloních výběhů v hodnotě dvacet milionů korun, sloni ho budou moci využívat už příští rok. Pak začne stavba další části chovného zařízení, první etapa projektu Karibuni by mohla být dokončena v roce 2021. „Na šesti hektarech vznikne jedna z největších expozic pro slony v Evropě. Umožní chov až osmi afrických slonů,“ řekl ředitel Zoo Zlín. První etapa bude stát dvě stě milionů korun, město Zlín dá šedesát milionů, přispěje také Zlínský kraj.