Havířovští senioři mohou využívat speciální taxi. Svezou se za 20 Kč

Senior taxi v Havířově (zdroj: ČT24)

Lidé starší 75 let, kteří mají trvalé bydliště v Havířově, se mohou od ledna vozit speciálním taxi za 20 korun. Službu nabízí Oblastní spolek Český červený kříž Karviná. Taxi mohou lidé využívat k návštěvě zdravotnických zařízení, zdravotních pojišťoven nebo úřadů státní správy či samosprávy.

Zastupitelé Havířova takzvanou Senior dopravu podpořili na loňském prosincovém jednání. Ročně na ni Červenému kříži přispějí z městské kasy 350 000 korunami.

„Služba je určena především pro seniory, kteří potřebují odvoz a doprovod k lékaři, nemají nárok na sanitní vozidlo, mají daleko na autobusovou zastávku a pro ty, kteří se bojí či nezvládají cestovat MHD,“ uvedli zástupci Havířova. Řidič je podle nich proškolený z předlékařské první pomoci a asistenčních služeb, ve vozidle je také nadstandardně vybavená lékárnička.

Lidé si před jízdou musejí pořídit permanentky na jednotlivé jízdy. Podle zákona o silniční dopravě totiž nelze vybírat peníze od zákazníků hotově, poznamenali havířovští zastupitelé. Permanentka se dá zakoupit přímo u řidiče nebo v kancelářích Úřadu Oblastního spolku ČČK Karviná. V případě, že osoba potřebuje doprovod, má jízdu zdarma. Maximálně je pak možné vybrat šest jízd měsíčně v jednom směru.

Senior dopravu je možno využít v pracovní dny od 7:00 do 15:00 hodin. Objednávky a informace získají zájemci na telefonním čísle 607 752 550.

O levné taxi je zájem i jinde

V regionu senior taxi znají lidé v Prostějově, kde po výpadku opět funguje od předloňského prosince. Také starší lidé z centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz mohou využívat Senior vůz, a to od letošního ledna. Jeho prostřednictvím se za zlevněné jízdné mohou přepravit například k lékaři, do domovů pro seniory, na úřady či hřbitov.

  • Přerovští senioři starší 65 let budou moci využít při cestě k lékaři, na poštu či na úřady novou službu takzvané senior taxi. Cesta je bude stát jednotnou cenu 20 korun bez ohledu na vzdálenost, omezena je pouze územím města Přerova a jeho místních částí. Město již dříve odhadlo, že bude tuto službu dotovat ročně zhruba půl milionem korun. Služba by měla začít fungovat od února příštího roku.

Obdobné služby nabízí i další města v kraji, v Klimkovicích nedaleko Ostravy například využívají elektromobil. Nejmladší lázeňské město v republice si totiž zakládá na kvalitě ovzduší a elektromobil neprodukuje žádné emise, navíc je vozidlo tiché a jeho provoz ekonomický. Letos Klimkovice vyčlenily na službu 60 000 korun.

Elektromobil jsme začali využívat jako senior taxi i baby taxi. A navíc si ho mohou za zvýhodněnou cenu objednat jako taxi i další občané města.
Zdeněk Husťák
starosta Klimkovic

Loni absolvovalo elektro taxi na 500 jízd. Za jízdu po městě platí senioři od 70 let deset korun, na pět korun je přijde každá minuta čekání. Za cestu na polikliniku v Ostravě-Porubě senior z Klimkovic uhradí 40 korun. Pokud chtějí senioři jet jinam, platí osm korun za každý ujetý kilometr. Senior taxi je k dispozici denně od 7:00 do 14:00. Stejné podmínky mají i maminky s dětmi do patnácti let.

Senior Expres mají od loňského roku k dispozici například i senioři nad 65 let a lidé se zdravotním postižením v ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky. Letos budou moci službu využívat častěji.

„Od začátku jsme službu nastavili tak, že byla každému cestujícímu k dispozici maximálně třikrát za měsíc. Protože se nám ale během prvního roku provozu potvrdilo, že dokážeme uspokojit poptávku občanů, aniž by docházelo ke zpoždění nebo jiným organizačním problémům, a řidič vozu má ještě dostatečnou časovou rezervu, zvýšili jsme maximální počet jízd jednoho cestujícího měsíčně na čtyři,“ uvedla starostka obvodu Liana Janáčková (Nezávislí).

Cestující musí mít trvalý pobyt na území městského obvodu. Jedna jízda v jednom směru vyjde na 20 korun a pokud v cíli vyřídí vše, co potřebuje, do 15 minut, může využít dopravu zpět bez úhrady zpáteční jízdy.

Vůbec první podobná služba vznikla v Ústí nad Orlicí, a to už v roce 2005.