Areál hodonínské Plomy jde znovu do dražby. Poprvé byl příliš drahý

Bývalá sláva jednoho z největších producentů překližky ve střední Evropě – firmy Ploma, je nenávratně pryč. Pryč jsou i někdejší pracovníci a objekt zkrachovalé společnosti už čtyři roky chátrá. Areál navíc upadl do insolvence a nyní jde do dražby za vyvolávací cenu 96 milionů. Podle starosty Hodonína je ale stanovená cena příliš vysoká.

V areálu zkrachovalé firmy Ploma je nyní ticho. Budovám dominují vymlácená okna, plíseň a rez. Přitom ještě před čtyřmi lety v halách pracovaly stovky zaměstnanců. Mezi ně patřila i Marie Gutová, která vedla jednu výrobní směnu. S krachem společnosti nepřišla jen o pracovní místo, ale i o peníze. Ploma jí totiž za víc než třicet let práce dluží tři sta tisíc korun.

Nyní je už Gutová v důchodu, přesto do opuštěného areálu stále dochází a snaží se jej udržovat. „Byla jsem na pracovním úřadě a pak jsem šla do předčasného důchodu, ale spojitost s fabrikou mám pořád, protože ještě stále pracuji na určitý úvazek pro správkyni,“ vysvětlila bývalá mistrová.

Ploma ale nedluží pouze jí, ale i dalším bývalým pracovníkům. Aby peníze dostali zpátky, bylo by potřeba areál vydražit nejméně za 150 milionů. Starosta Hodonína Milan Lúčka (nez.) se ale obává, že i současná částka 96 milionů je příliš mnoho. Už jednou totiž dražba objektu nevyšla a cena za něj je podle starosty stále vysoká.

Přáním starosty je obnovení výroby

Naopak insolvenční správkyně Ivana Rychnovská proto doufá, že se konečně areál zkrachovalé firmy podaří prodat. Zájemců o koupi opuštěného areálu jsou totiž desítky. „Jedna skupina zájemců by chtěla navázat na výrobu, která v areálu probíhala, druzí jsou spíš developeři, kteří by chtěli haly použít jako pronájmy třetím osobám,“ vysvětlila Rychnovská.  

Starosta Lúčka doufá, že se v budovách bude opět vyrábět. „Přáli bychom si, aby se tam znovu rozběhla dřevařská výroba, která tam v minulosti byla. Lidé tady určitě jsou. Ti, kteří tam dřív pracovali, dnes dojíždějí za prací někam jinam,“ uvedl starosta. Potřebu pracovních míst v regionu dokládají i aktuální čísla. Na Hodonínsku dosáhla v prosinci nezaměstnanost 8 procent, průměr na jižní Moravě je přitom téměř o 2 procenta nižší.

Brownfieldy se mění na kanceláře a byty

Na rozdíl od areálu Plomy na jižní Moravě jsou i bývalé brownfieldy, které už své nové využití našly. Mezi ně patří například objekt slavné továrny Zbrojovka, jenž chátral dvacet let. Na jejím místě vyroste nová čtvrť s byty a kancelářemi. První budovy půjdou k zemi už letos, nové pak vyrostou za několik let.

Areál továrny Zbrojovky
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Dalším dříve opuštěným místem, kde se nyní intenzivně pracuje na přestavbě, je bývalá brněnská textilka Vlněna. Už na přelomu let 2017 a 2018 na jejím místě vyroste první budova nového kancelářského komplexu.

Poslední prohlídka bývalé textilky Vlněna (zdroj: ČT24)

V sousedním Zlínském kraji jsou pak více než tři desítky brownfieldů. Největší a nejslavnější z nich je přímo ve Zlíně – baťovský průmyslový areál. Z bývalého výzkumného ústavu z poloviny třicátých let byla už téměř prázdná ruina, nyní ale areál opět vzkvétá. Ve zrekonstruovaných částech se nyní zabydlují například obchodníci, designéři nebo počítačoví experti. Rekonstrukce celé budovy přijde na čtvrt miliardy korun.