Horšovský Týn se zbavuje heren. Trápí ho přesun hráčů z Domažlic, kde už zákaz platí

Horšovský Týn se narychlo zbavuje heren (zdroj: ČT24)

Po Domažlicích se narychlo zbavuje většiny heren ve městě i nedaleký Horšovský Týn. Radnice na poslední chvíli schválila vyhlášku, aby už pro letošní rok nemusela obnovovat smlouvy na hrací automaty. Po zákazu v Domažlicích se totiž hráči ve velkém přesunuli do Horšovského Týna a ve městě rázem o 600 procent vzrostl počet trestných činů a deliktů.

Výherní automaty mělo v Domažlicích nahradit kasino přímo v centru. Radnice ale chtěla mít nad jeho provozem kontrolu, na což žádná z oslovených společností nechtěla přistoupit. Gambleři proto začali jezdit do Horšovského Týna, který musel řešit opakované rvačky a střety.

S novým rokem se místní radnici nejprve podařilo zrušit jen automaty povolené městem. Nakonec se ale zastupitelům podařilo prosadit i vyhlášku o regulaci hazardu povoleným ministerstvem financí.

„Úplně, dá se říct, na poslední den, abychom nemuseli vydávat licence na letošní rok,“ dodal starosta Horšovského Týna Václav Mothejzík (STAN). V desítce místních heren zbývá ještě asi sto padesát výherních automatů. Licence na jejich provoz doběhne většině z nich koncem března.

Zrušená herní zařízení
Zdroj: ČT24

S novým rokem skončil hazard také v nedalekých Poběžovicích. Radnice vydala vyhlášku i navzdory tomu, že ročně dostávala z výherních automatů víc než čtvrt milionu korun. „Je mnohem důležitější, že se lidé nebudou tímto způsobem zadlužovat,“ odůvodnil zákaz starosta Hynek Říha (ODS).

Počet správních řízení na zrušení výherních automatů každým rokem stoupá. Jen loni odebralo ministerstvo financí téměř dvacet tisíc licencí.